SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KULTNI REŽISER
 
Abel Ferrara gost festivala Beldocs
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.03.2018. - 17:48:10
BEOGRAD - Američki reditelj Abel Ferrara biće gost "Beldocs" festivala, na kome će biti prikazan njegov dokumentarac "Trg Vittorio", najavili su organizatori.

Iako je u svetu filma najpre poznat po svojim hvaljenim i neobičnim igranim filmovima, Ejbel Ferara, koji je pre nekoliko godina bio i gost festivala "Kustendorf" i od koga se uvek očekuju provokacije, potpisao je i značajan broj dokumentarnih filmova. 

U njima se mahom vraća na mesta odakle je potekao, on ili njegova familija, ili se bavi onim što ga se lično tiče. 

U dokumentarnom filmu "Ulica Malberi" iz 2010. godine uspeo da rekonstruiše mesto gde započeo svoju filmsku karijeru 1975, a dokumentarcem "Chelsea on the Rocks" oživeo čuveni hotel "Chelsea" u srcu Njujorka. 

"Trg Vittorio", snimljen prošle godine kada i dokumentarac "Uživo iz Francuske", predstavlja hroniku najživljeg trga u Rimu, na kome se sve različitosti ovog grada osećaju u potpunosti, mesto gde žive i Rimljani i Azijci i Afrikanci. 

Prolazeći trgom, Ferrara se upušta u razgovore sa njima o njihovom poreklu, razlogu dolaska, želji za ostankom i opstankom u surovom savremenom svetu. 
Upravo zbog svoje vrlo slikovite strukture, Trg Vitorio je postao i stecište mnogih umetnika, kao i samog Ferare, koji zato upravo strukturom dokumentarnog filma uspeva da prodre do srži i da uđe u unutrašnjost njegove jedinstvene dimenzije. 

Ferrara otkriva zbog čega je upravo Trg Vitorio postao tako inspirativan filmadžijama, među kojima je bio i Pazolini, kome je posvetio prethodni film, sa Viljemom Defoom čija je pojava i u "Trgu Vittorio" očita.

Ferrara je i svoju karijeru gradio na žanrovski i tematski krajnje različitim ostvarenjima. 

Rođen u Bronxu, počeo je snimajući filmove sa "super 8" kamerom, pre nego što se naširoko pročulo za njega zahvaljujući filmovima "Driller Killer" i "Ms. 45". 
Ova dva ostvarenja ispunjena žestinom i nasiljem, kao i osobenom stilizacijom, postavila su visoko lestvicu očekivanja od njegovih potonjih radova. 

Ferrara ih nije razočarao, ali koliko god da su studiji želeli da ga prisvoje, on je ostao dosledan svom avangardnom pristupu filmu, te je tako potpisao neka od kultnih ostvarenja, poput "Zlog poručnika" iz 1992. godine. 

Njegova obrada fantastičnih "Kradljivaca tela", te vampirska poslastica "Zavisnost", triler "Zmijske oči" sa Madonom, crnohumorna "Sahrana", religijska ekstravagancija "Marija" i brza komedija "Priče o gogo igračicama", obogatile su na različite načine njegovu karijeru sve do novog doba kad je snimio apokaliptični  "4:44 Poslednji dan na zemlji" i biografski "Pazolini", o njegovom očito omiljenom autoru i inspiraciji. 

Karijeru između popunio je video-spotovima, pokojom serijom i, naravno, dokumentarcima. 

Koliko god je svaki od filmova bio različito primljen i kod publike i kod kritike, Ferrara je bez sumnje ostao dosledan svom specifičnom stilu i nezavisnoj produkciji, što mu je i obezbedilo status kultnog autora.

 Medvescak