DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Abel Ferrara otvorio Beldocs festival
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 07.05.2018. - 22:55:00
Zadnja izmjena: 07.05.2018. - 22:57:30
BEOGRAD - Američki reditelj Abel Ferrara otvorio je večeras u beogradskom centru Sava 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs na kome će do 14. maja biti prikazano 98 filmova u 14 programa.

Posle ceremonije otvaranja publici su prikazana domaća ostvarenja "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića i "Slatko od Ništa" Borisa Mitića.

"Slatko od Ništa" je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da se obrati prvi i poslednji put. Ništa to čini u stihu, glasom koji je snimio Iggy Pop.

Kadrove Ničega, za Mitića, snimali su brojni direktori fotografija osam godina u 70 zemalja. Muziku su pisali Paskal Komelad i Tajger Lili. Film je imao premijeru u Lokarnu, a potom i na više od desetak festivala i bijenala - između ostalih u Sarajevu, Talinu, Stokholmu, Moskvi i Ženevi.

Mitić je autor četiri dokumentarna filma prikazivana na više od 200 festivala i nagrađivana 25 puta.

"Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića priča je o Veljku Kockaru, autoru neobičnog stripa iz Drugog svetskog rata čiji je glavni junak Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u saksiji, u animaciji Aleksandra Zografa.

Zainteresovan stripom i Kaktus Kidom, Zograf istražuje život Kockara, uhapšenog i ubijenog po oslobođenju Beograda 1944. pod optužnicom da je bio Gestapo agent.

Zograf otkriva i daleko kompleksniju priču - da su Kockarov identitet i umetnički radovi bili ukradeni, da je crtao antikomunističku propagandu za naciste ali i da je verovatno bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile. Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi. Muziku je potpisao Kralj Čačka.

Međunarodni takmičarski program festivala, prema najavama, odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i balans između velikih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih debitanata.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma "4 years in 10 minutes" Mladena Kovačevića.

Program u staroj Kinoteci podeljen je na tri selekcije "Front page" (političke i sociološke aktuelne teme), "Planet Earth" (filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i "Fireworks" (o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima).

U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski i slovenački reditelji Ulrih Zajdl i Vlado Skafar. Ove godine uvedena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova "Meteori", a specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues.

Program "Planet Earth", čiji je cilj predstavljanje raznolikosti života širom sveta, oličen je u malom filmu "Small planets" Dirka Mantija, koji će na ovogodišnjem Beldocsu imati svetsku premijeru.

Publika će filmove moći da pogleda u centru Sava, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda i bioskopima Fontana, Centar za kulturu "Vlada Divljan" i Cineplexx Ušće.

Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

 Medvescak