SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEPOŽELJAN
 
Abramovič odustao od boravišta u Švicarskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 26.09.2018. - 19:40:00
Zadnja izmjena: 26.09.2018. - 21:43:22
ŽENEVA - Ruski oligarh i vlasnik Chelseaja Roman Abramovič povukao je zahtjev za dobijanje boravišne dozvole u Švicarskoj pošto su vlasti stavile do znanja da će biti odbijen.

Abramovičevi odvjetnici su oštro kritizirali "klevetničke" navode o pranju novca i negirali da je povezan s organiziranim kriminalom, što se, prema švicarskim medijima, spominjalo tijekom odlučivanju o njegovom zahtjevu.

Abramovič se navodno želio preseliti u kanton Valais. Taj grad sa 8.000 stanovnika poznat je po skijalištu Verbier, ljetnom muzičkom festivalu i propisima koji omogućavaju da se porezi plaćaju po određenim tarifama na osnovu vrijednosti imovine.

Ruski tajkun je podnio je zahtev u regiji Valais, naveo je šef službe za stanovništvo i migracije u toj enklavi Jacques de Lavala i dodao da je ta služba podržala Ambramovičev zahtjev i proslijedila ga federalnoj službi za migracije koja ga je odbila na osnovu analize federalne policije.

"Predstavnici Abramoviča su povukli zahtjev svog klijenta prije nego što je uručena negativna odluka", naveo je Lavala za AP.
Abramovičev odvjetnik Daniel Glasl rekao je da je švicarska policija pogrešno povezala njegovog klijenta s pranjem novca i organiziranim kriminalom. On je negirao te navode i dodao da je tražio od švicarske policije da "ispravi činjenice".

"Svaka sugestija da je gospodin Ambramovič umešan u pranje novca ili da ima kontakte s kriminalnim organizacijama je potpuno lažna", rekao je Glasl.