SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Albumi Bowiea i N.W.A. u arhivi knjižnice američkog Kongresa
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 30.03.2017. - 23:11:46
WASHINGTON - Originalni album "Ziggy Stardust" Davida Bowiea, čuvena pjesma iz filma "Čarobnjak iz Oza" i prvi opus rep grupe N.W.A. postali su dio arhive Kongresne knjižnice u Washingtonu.

Jedna od najvećih knjižnica na svijetu izabrala je 25 snimaka za svoju arhivu, ocijenivši da su u pitanju dela koja su ostavila trag u povijesti.

Kjnjižnica je izabrala prvi opus "Straight Outta Compton" (1988) grupe "Nigga Wit Attitudes" (N.W.A.). To je jedna od prvih grupa koja je popularizirala muzički žanr gangsterskog repa i subžanrove hip-hopa na zapadnoj obali SAD.

U arhivu je ušla pjesma "Over the Rainbow", verzija iz 1939. godine koju izvodi Judy Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza".

Legendardni Bowie je ušao u arhivu kongresne knjižnice s originalnim albumom iz 1972. godine "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars", koji se smatra kultnim albumom britanskog umjetnika.

Biblioteka je izabrala pjesmu "American Pie" koju originalno izvodi Don Maclean 1971. godine, a koju je 2000. godine obradila pop zvijezda Madonna.
Kongresna knjižnica svake godine bira zvučne zapise od "kulturnog, povijesnog i estetskog značaja" koji će se zatim pod posebnim uvjetima čuvati za buduće generacije.