SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Alejandro Inarritu predsjednik žirija 72. Filmskog festivala u Cannesu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.02.2019. - 12:08:25
CANNES - Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu (55) dobitnik dvaju Oscara za filmove "Povratnik" i "Čovjek ptica", predsjedat će žirijem 72. Filmskog festivala u Cannesu koji će se ondje održati 14. do 25. svibnja, objavili su u srijedu organizatori.

Izborom jednoga meksičkog umjetnika na mjesto predsjednika žirija, Festival će "slaviti cjelokupnu meksičku kinematografiju" te u prvi plan staviti redatelja koji je uz pomoć virtualne stvarnosti gledateljima omogućio da upoznaju pakao kroz koji prolaze migranti u filmu "Meso i pijesak". Za taj je film 2018. osvojio Oscara u kategoriji posebnih postignuća.

Prošle je godine predsjednica žirija bila Cate Blanchett, koja je glumila u njegovu filmu "Babel" iz 2006. Inarritu je tada osvojio Zlatnu palmu za najboljeg redatelja.

Zlatna palma prošle je godine pripala japanskome redatelju Hirokazu Kore-edi za film "Kradljivci" (Shoplifters).

"Od početka karijere, Filmski festival u Cannesu bio mi je iznimno značajan. Počašćen sam i oduševljen što sam se vratio i ove godine. Neizmjerno sam ponosan što ću predsjedati žirijem. Kino protječe žilama našeg planeta, a ovaj festival je poput njegova srca", kazao je Inarritu novinarima.

"Alejandro Inarritu rijetko prihvaća biti dijelom nekog filmskog žirija, a moram kazati da je ovo prvi put da Festivalom u Cannesu predsjeda jedan meksički umjetnik. Cannes je sjecište svih kinematografija, a ovaj ćemo put posebno slaviti meksičku kinematografiju", rekao je predsjednik Festivala Pierre Lescure.