SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KALORIJE
 
Alkoholna industrija će sama uvesti oznake kalorija ili će im to EU zakonom propisati
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2017. - 18:37:30
BRUXELLES - U sklopu borbe protiv zlouporabe alkohola Europska komisija je pozvala europske proizvođače alkoholnih pića da sami osmisle i uvedu model označavanja kalorijske vrijednosti i sastava svojih proizvoda, a, ukoliko se industrija na poziv ogluši, Komisija će poduzeti mjere u svrhu donošenja zakonskih propisa, priopćio je ured europarlamentarke Biljane Borzan u utorak.

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i zaštitu potrošača raspravljao u ponedjeljak je raspravljao o izvješću Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o obveznom navođenju popisa sastojaka i nutritivne deklaracije alkoholnih pića, koje, među ostalim, ističe da europski potrošači imaju ograničeno znanje o hranjivoj vrijednosti i sastojcima alkoholnih pića.

U izvješću se navode rezultati studije provedene 2014. koji su pokazali da potrošači nemaju dovoljno znanja o sadržaju ugljikohidrata i masti te kalorijskoj vrijednosti različitih vrsta alkoholnih, ali i da ih više od tri četvrtine želi da im se o njima daju iste informacije koje im se trenutačno daju o drugoj hrani i pićima.

EU regulativa o informiranju potrošača o hrani trenutno izuzima alkoholna pića od obveze deklariranja sastava i kalorija, što dovodi do bizarnih situacija u kojima sok sam za sebe mora nositi oznaku kalorijske vrijednosti, a ako je pomiješan i pakiran s alkoholom, ne mora.

"Postoji trend samoregulacije u europskoj alkoholnoj industriji, pogotovo u pivskom sektoru. Na pivima velikih hrvatskih proizvođača već neko vrijeme možete pronaći male oznake upozorenja za vozače i trudnice. S druge strane sektori vina i žestokih pića se više opiru uvođenju kako kalorija tako i drugih oznaka. Njihova udruženja predlažu da te informacije budu dostupne na webu ili preko QR koda što smatram nedostatnim i neučinkovitim," upozorila je Borzan (SDP/S&D) u raspravi, navodi se u priopćenju.

„U pravilu podržavam samoregulaciju proizvodnog sektora, no kada su u pitanju djeca i mladi, vjerujem da vlasti trebaju djelovati propisima. Pozorno ćemo pratiti hoće li proizvođači alkoholnih pića surađivati s Komisijom. Ukoliko ta suradnja bude nezadovoljavajuća, mogu računati da će Europski parlament upotrijebiti sva sredstva da pritisne Komisiju na izmjene zakona. Konačno, potrošači imaju pravo znati što sadržava piće koje piju," rekla je Borzan.

Prema podacima Europskog istraživanja konzumacije alkohola i opasnih droga (ESPAD) među školskom djecom, hrvatski učenici su na petom mjestu u Europi po alkoholiziranju. Čak 82 posto maloljetnika u dobi od 13 i 14 godina konzumiralo je alkohol, svaki treći sudjelovao je u ekscesivnom opijanju, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

"Hrvatska je nažalost u europskom vrhu što se tiče zloupotrebe alkohola među mladima. Zato podržavam potez Komisije jer već dugo zagovaram snažnije mjere za suzbijanje zloupotrebe alkohola, pogotovo među mladima. Maloljetnici, pogotovo djevojke, su posebno osjetljivi na fizički izgled, no većinom ne znaju da alkoholna pića sadrže mnogo kalorija. Smatra se da bi navođenje energetske vrijednosti pomoglo odvraćanju mladih od alkoholiziranja", zaključila je Borzan.

U izvješću Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o obveznom navođenju popisa sastojaka i nutritivne deklaracije alkoholnih pića navodi se kako su Europski parlament, ali i Svjetska zdravstvena organizacija, udruge potrošača i organizacije javnog zdravstva zatražili nova pravila za označavanje alkoholnih pića, osobito u pogledu označavanja energetske vrijednosti.

Slijedom Europskog akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije za smanjenje zloporabe alkohola 2012. – 2020.38, na oznaci je potrebno istaknuti "sastojke relevantne za zdravlje, uključujući sadržaj kalorija", a označavanje alkoholnih pića u načelu bi trebalo biti jednako kao za sve ostale prehrambene proizvode kako bi se osiguralo da potrošači imaju pristup potpunim podacima o sadržaju i sastavu proizvoda u cilju zaštite njihova zdravlja i interesa, kaže se ui zvješću i dodaje da Svjetska zdravstvena organizacija smatra i da je energetska vrijednost najvažnija hranjiva vrijednost koju treba označiti.

Europski parlament je u rezoluciji 2015. godine pozvao Komisiju da predstavi zakonodavni prijedlog kojim bi se propisalo da najkasnije 2016. oznake na alkoholnim pićima moraju sadržavati kalorijsku vrijednost. U rezoluciji se navodi da je, budući da su Uredbom (EU) br. 1169/2011 alkoholna pića isključena iz obvezujuće odredbe o označavanju popisa sastojaka i nutritivne deklaracije, ipak potrebno objaviti sveobuhvatne podatke o alkoholnim pićima s obzirom na prirodu rizika povezanih s alkoholom.