SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
INTERVJU
 
Andrej Babić: U Hrvatskoj ne postoji kultura izlazaka na koncerte
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 13.02.2018. - 21:09:20
INTERVJU - SEEbiz je i ovaj put nazočio vrhunskom koncertu. Bili smo na koncertnom predstavljanju trećeg CD albuma ''Red'' grupe Markiz. 

Iako je večer više sličila katastrofičnim izvješćima iz SAD-a vezanim uz snježne nepogode, nekako smo se organizirali i bili privilegirani osjetiti rock ozračje i vrhunsku svirku benda koji ima značajno mjesto među glazbenim znalcima u regiji.

Markiz nikada nije razočarao, kako svirkom tako i svojim materijalima. Poklonjeni CD smo s guštom preslušali i eto prilike da o svemu porazgovaramo s kantautorom benda, Andrejem Babićem. 

SEEbiz: Neću te pitati kako je sve počelo, no zanima me Markiz kao bend. Koja je tvoja vizija benda? 

Babić: Kad me pitaju kako je sve počelo, uvijek moram pričati o dedinoj prašnjavoj gitari. Ta priča me prati od početka, pa sam ju počeo namjerno ubacivati u intervjue kako bi uvijek bila tu. Evo, ubacio sam ju i u tvoj intervju bez nekog posebnog razloga...
Vizija je uvijek ista – dati najbolje od sebe u autorskom i bendovskom smislu, pa ako je to dovoljno dobro da se svidi široj publici, onda je to kao šlag na tortu. Ja ti sve ovo radim jer to volim, uopće nemam iluzije da ćemo postati velike, bogate zvijezde, jer da imam takve iluzije, ne bih se bavio glazbom u Hrvatskoj. S obzirom da smo dosta dobro pozicionirani kroz radijski eter, najveći zadatak je povećati broj svirki tijekom 2018. godine. Vjerujem da za nas ima prostora na festivalima koji su nas do sada zaobilazili bez pravog razloga.

SEEbiz: Glazbeni ukus u regiji je teško predvidjeti. Dok se u Srbiji  budi rock scena, u nas trešte cajke. Kakav je položaj rocka u nas i kako da opet postane ''in''? 

Babić: Položaj je dosta složen, u Hrvatskoj ne postoji kultura izlazaka na koncerte i s tim problemom se bori većina bendova. Ako izuzmemo nekoliko uvijek istih izvođača koji redovito sviraju, svi ostali jedva spoje 15-ak svirki godišnje, što je zaista malo. Postoji niz bendova koji marljivo i kvalitetno rade, a to ne osjete na terenu. Zaista sam mišljenja da u Hrvatskoj postoji kriza publike, a ne glazbe. Uvijek spomenem statistiku koju su nam prezentirali prije dvije godine na MAKK-u, gdje je jasno vidljivo kako je u Hrvatskoj prosjek godina onih koji izlaze 24-25, a u Njemačkoj 49. Sad će netko početi priču o standardu, ali valjda je jasno da nije sve u standardu nego u nezainteresiranosti za bilo kakav oblik kulture. Govorim o široj publici, a ne o manjini.

SEEbiz: Izdali ste treći studijski album. "Red" je red zbog Ines ili ima dublje značenje? 

Babić: Željeli smo da se album ne zove nikako. Htjeli smo samo da bude crven i da piše Markiz. Međutim, izdavač na neki način mora evidentirati album, pa s obzirom da nismo htjeli da se zove "Crveni" (jer je jasno da je crveni), postao je «Red». Ni Ines ni ja nismo željeli da se album nazove njenim umjetničkim nadimkom, malo nam je to bilo "onak", ali mislim da je bitnije što svira na albumu, nego kako se zove. Već smo se privikli da se komunicira kao Red i uopće o tome ne razmišljamo. Iako moram priznati da je ideja o crvenoj boji covera trebala asocirati na Ines.

SEEbiz: Osim na glazbu, puno polažeš i na svoje tekstove. Koje su tvoje poruke? 

Babić: Pa ja sam ti stalno između ljubavi i društvenih tema. U zadnje vrijeme malo više u ljubavi, ali generalno reagiram na nešto što me smeta pa nastanu pjesme poput "Svijeta morona" s novog albuma. Na prva dva albuma smo imali solidan broj socijalno angažiranih pjesama i u nekom trenutku sam pomislio kako mi to postaje uteg jer se bavim temama koje me smetaju kao osobu, ali kad napišem pjesmu, osjećaj smetnje ne nestane. To je ona priča kad nešto izbaciš iz sebe pa se osjećaš bolje. Očito da živimo u okruženju gdje taj efekt nije tako jak. Ta činjenica me u nekom trenutku odvela u ljubav, koje sam se s ovim albumom isto lagano zasitio.

SEEbiz: Album ima sedam pjesama. Nisi od onih koji će napuniti album reda radi s prosječnim pjesmama? 

Babić: Na album uvijek idu najbolje pjesme, nema kalkuliranja. Ne radimo albume po principu "Imamo dva super singla, a ostalo ćemo napuniti s prosjekom». Još na prvom albumu sam u jednom trenutku ispalio «Ova pjesma bi možda bila dobra za drugi album", a Denyken mi je na to odgovorio "Uvijek idi s najboljim i nikad ne kalkuliraj". Mislim da bi kritika i publika to brzo prepoznali i to ne bi bilo dobro. Uostalom, ako sam napisao neke odlične pjesme, to znači da ih mogu ponovo napisati. Inspiracija je krasna stvar, posebno kad te iznenadi kad se najmanje nadaš, recimo, u šetnji Maksimirom ili u gužvi na zelenom valu.

SEEbiz: Mnogi se žale da nemaju koncerte. U Hrvatskoj postoje rock klubovi. Kako pokrenuti val? Možda zajedničkim koncertima? Ujediniti fanove koji preferiraju sličan glazbeni izričaj? 

Babić: Smanjiti broj tribute bendova koji uzimaju kruh autorskim bendovima. Moramo li baš u svemu biti copy/paste država?! U posljednjih par godina imamo najezdu bendova koji sviraju pjesme poznatih svjetskih zvijezda i oni pune klubove s publikom koju očito ne interesira ništa drugo, ne prate glazbu, ne slušaju albume, ne otkrivaju nova imena, ali najčešće o svemu imaju nešto mudro za reći. Povećanje broja koncerata je dugotrajni posao i trnovit put, ali negdje se mora krenuti. Vlasnici klubova bi također trebali prepoznati trenutak i raditi na tome da se promoviraju nova lica i da se radi dugoročno. Slika Vukovarske, Slavonske i Držićeve oblijepljene plakatima Depeche Mode tribute benda će mi ostati u sjećanju cijeli život. Nije bilo stupa na kojem nisu postavili plakate, a to si rijetko koji autorski bend može priuštiti. I onda na kraju dobiješ razočarane ljude koji se pitaju što im je trebalo da odu na koncert dotičnog benda, koji je navodno bio – očajan. Zar nije ljepše poslušati novi album npr. Like Kolorado i otkriti da postoje bendovi vrijedni pažnje.

SEEbiz: Koliko je danas teško doći do etera, predstaviti se? 

Babić: Teško je ako misliš da će eter doći k tebi. Uvijek u svim situacijama savjetujem mlade izvođače da se sami potrude oko promocije pjesme i medija općenito. Nema tu neke prevelike filozofije, moraš odvojiti tjedan dana da kvalitetno ispromoviraš pjesmu. Bez toga se ništa neće desiti, osim ako imaš bezvremenski hit koji nekim čudom svi otkriju na prvu. 

SEEbiz: Mladi vole Youtube, Deezer... kako se prilagoditi internet generaciji kojima je i CD već nepoznanica?

Babić: To su slušači singlova. Rijetko tko od nove generacije ozbiljno preslušava albume, sve se odvija brzopotezno, a slušatelji skaču s pjesme na pjesmu različitih žanrova. Neki dan mi je jedan dragi kolega rekao kako je rap glazba u neviđenoj ekspanziji, ali da realno nijedna pjesma ne traje duže od 2-3 mjeseca. To ti je princip – danas jesi, sutra nisi. Mene puno više brine ostaje li iza tih izvođača trajna vrijednost ili su pjesme pisane da budu instant zafrkancija bez ikakve trajnije vrijednosti. Iskreno, sumnjam da netko tko isključivo piše o drogi, bonkasima, guzicama, kurvama i sličnim temama, može postići – pjesmu koja će za 20 godina zvučati podjednako dobro i svježe.

SEEbiz: Fanovi su se nekako probili na koncert. Hoće li biti neka proljetna verzija koncerta u Zagrebu kad je publika aktivnija za krstarenje klubovima?

Babić: Sviramo u svibnju na jednom festivalu, ali još nećemo otkrivati na kojem. Slažem se da je puno ljepše kad su koncerti na otvorenom, kad je lijepo vrijeme, a ljudi opušteniji.

SEEbiz: Pomalo izvlačite singlove s albuma i svaki bilježi hit. Što je sljedeće u eteru ili se možda sprema kakav spot, nove pjesme?

Babić: Iskreno, još nismo sigurni. Možda još pustimo "Svijet morona", ali to je trenutno na klimavim nogama. Postoji ta jedna pjesma koja nije dio trećeg albuma jer nismo bili skroz zadovoljni refrenom. I još uvijek nismo. Ovih dana sam si napokon dao truda i presložio tisuće foldera s idejama, odvojio ono što vrijedi, a ostalo bacio u bespuća povijesne zbiljnosti. To znači da počinjem novu glazbenu etapu.

 Medvescak