DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Animafest od iduće godine spaja dugometražno i kratkomeražno izdanje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.11.2014. - 17:00:10
ZAGREB - Kako ne bi zaostajao u predstavljanju svjetske suvremene animirane produkcije, Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, od iduće će godine, prvi put nakon svog osnutka, objediniti svoje kratkometražno i dugometražno izdanje, koja su se proteklih deset godina izmjenjivala svake dvije godine.
"Animacija je najdinamičnija likovna forma, od aplikacija do art house kina, broj i raznolikost produkcija nikad nisu bili veći i može se govoriti o pravoj eksploziji. Na tom području Animafest Zagreb jedan je od vodećih svjetskih festivala i jedini hrvatski filmski festival čija glavna nagrada direktno kvalificira za prestižnu nagradu Oscar. Da bismo pravovremeno pratili i detektirali najaktualniji vrh svjetske produkcije te ga predstavili domaćoj publici i međunarodnoj sceni neizbježno je ubrzati korak", izjavio je u povodu integriranja izdanja Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Šuljić je pozvao autore da do 1. veljače prijave svoje kratkometražne ili dugometražne filmove za iduće izdanje. Na poziv se mogu prijaviti kratkometražni animirani filmovi nastali nakon 1. siječnja ove godine i dugometražni animirani filmovi nastali nakon 1. siječnja prošle godine.

Kratkometražni filmovi prijavljuju se za Natjecanje kratkometražnih filmova, Natjecanje studentskih filmova (produciranih u obrazovnim institucijama), Natjecanje filmova za djecu, Natjecanje namjenskih filmova - obrazovni, reklame, glazbeni spotovi i Natjecanje hrvatskih filmova, čija je zemlja produkcije Hrvatska ili su to filmovi hrvatskih redatelja. Dugometražni filmovi, minimalnog trajanja 40 minuta, prijavljuju se za Natjecanje dugometražnih filmova.

S cjelokupnim pregledom suvremene svjetske animacijske produkcije kratkog i dugog metra na godišnjoj razini, idući Animafest održat će se od 9. do 14. lipnja u Zagrebu.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb osnovan je 1972. i drugi je najstariji europski filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Više od četrdeset godina to je jedna od vodećih svjetskih animirano-filmskih manifestacija te, uz festivale u Annecyju, Ottawi i Hirošimi, pripada među nezaobilazne događaje svijeta animacije. Animafest je i jedini hrvatski festival sa statusom A-festivala.