SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBOR PUBLIKE
 
Animafest: Slovenska adaptacija Maksima Gorkog najbolji film u izboru publike (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2014. - 20:34:00
Zadnja izmjena: 08.06.2014. - 20:35:51
ZAGREB - Publika 24. izdanja Animafesta najboljim je filmom proglasila "Boles" slovenske autorice Špele Čadež, adaptaciju priče Maksima Gorkog o sentimentalnoj prostitutki i mladom piscu koji joj nevoljko pomaže u dopisivanju, te mu dodijelila nagradu Mr. M, posljednju na ovogodišnjem festivalu, koji završava večeras projekcijom nagrađenih radova.

Osim s tim filmom prikazanim u Velikoj panorami, Špela Čadež se festivalskoj publici predstavila ranijim radovima, u programu 3x3, ostvarenima u tehnici lutka-filma. S modelom i lutkom iz filma "Boles" bila je i posebna gošća izložbe "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" u Galeriji ULUPUH.

Nagrada publike Mr. M, nazvana tako u spomen na prvog direktora Svjetskog festivala animiranog filma Želimira Matka, pridružila se njezinom već velikom popisu s više od 30 priznanja koja je dosad dobila za svoj rad. Domaća publika tim je izborom ujedno potvrdila uspjeh ovogodišnje tematske orijentacije Festivala, prepoznajući zahtjevnu, ali nenadmašno kreativnu tehniku lutka-filma, ističe se u obavijesti Animafesta.Glavne nagrade festivala uručene su sinoć, no i danas su se tijekom cijeloga dana još prikazivali festivalski programi, među ostalima, McLarenovi klasici, Natjecanja filmova za djecu, francuski lutka-film, najbolji lutka-filmovi u povijesti, program glazbenih videospotova, studentske panorame.

Tradicionalno festival će zatvoriti projekcija nagrađenih filmova - dobitnik Grand Prixa južnokorejski "Ljubavne igre", "Nedjelja 3" njemačkog autora Jochena Kuhna koji je osvojio Nagradu Zlatni Zagreb, "Ziegenort" Tomasza Popakula ovjenčanog Nagradom Zlatko Grgić, najbolji studentski film "Analni sok" Sawako Kabuki, film za djecu "Stonoga i žaba" Ane Hmeljevske, namjenski "Katachi" dvojca Kijek/Adamski i favorit publike "Boles" Špele Čadež.

Osim u Zagrebu, Animafest završava i u 16 hrvatskih gradova, u kojima je prikazan dio njegova programa zahvaljujući projektu "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!". Najbolji filmovi i odabrani programi ovogodišnjeg festivala prikazat će se 13. lipnja i u Rijeci.

 Medvescak