SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREMIJERNO
 
Arithera postala europski referentni centar za robotsku neurorehabilitaciju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.11.2017. - 22:19:58
ZAGREB - Zahvaljujući neuroplastičnosti  mozga razvila se robotska neurorehabilitacija koja koristi robotski i računalno potpomognutu tehnologiju za rehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta kojom se obnavlja izgubljena motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine.

Koristi se kod pacijenata oboljelih od moždanog udara, traumatskih ozljeda ili tumora mozga, ali i pacijenata s dijagnozom multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize, kao i kod onih pacijenata sa ozljedama leđne moždine (parapareze) do kojih najčešće dolazi prilikom prometnih nesreća.

U Specijalnoj bolnici Arithera premijerno su prezentirani robotski uređaju najnovije generacije razvijeni na bazi znanstvenih istraživanja iz područja neuroznanosti, zbog kojih je Arithera postala europski referentni centar za robotsku neurorehabilitaciju donjih i gornjih ekstremiteta. Robotskom neurorehabilitacijom u kombinaciji sa konvencionalnom fizioterapijom, Arithera provodi rehabilitaciju za gornje i donje ekstremitete, kreirajući personalizirane programe rehabilitacije. 

„Cilj robotske neurorehabilitacije je oporavak izgubljenih motoričkih vještina i pokretljivosti te osposobljavanje neuroloških i ortopedskih pacijenata za samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. U zemljama Zapadne Europe robotska neurorehabilitacija je standard u liječenju. U Hrvatskoj i regiji treba to tek postati i Arithera je u tom smjeru učinila značajan iskorak. “ – izjavila je Anđelka Hajvaz, dr. med., specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, koja predvodi stručni tim.    

Ovom novom uslugom Specijalna bolnica Arithera ponovno je istaknula kvalitetu hrvatske zdravstvene ponude i učinila Hrvatsku i Zagreb konkurentnijim na mapi svjetskog zdravstvenog turizma.     Program je vodila poznata radijska voditeljica Ivana Plechinger koja je prisutne ukratko upoznala sa svojim osobnim iskustvom s moždanim udarom koji je na sreću bio blaži i nije ostavio ozbiljnije posljedice.