SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TUŽNA OBLJETNICA
 
Arsen: Moje zanimanje je akademski muzičar, a sve ostalo što radim je usput i u fušu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.08.2016. - 18:59:00
Zadnja izmjena: 17.08.2016. - 22:35:28
ZAGREB - U povodu godinu dana od smrti glazbenika i pjesnika Arsena Dedića, donosimo nekoliko njegovih izjava o raznim temama.
Po zanimanju...

Moje službeno zanimanje je akademski muzičar, a sve ostalo što radim je usput i u fušu (Nacional, 2003.)

Čemu ga je bolest naučila

Htio sam biti suočen sa samim sobom. Borgesovski rečeno, bio je to put k sebi. Dok živimo u ovom kaosu postajemo svjesni drugih, a najmanje sebe. Bolest mi je dala priliku da se osvjedočim o sebi. Puno sam čitao i počeo sam pisati. Počelo je samo izvirati iz mene – ono što se nataložilo u meni moralo je u novim okolnostima buknuti van. Jer tamo sam se susreo s apsolutnim pitanjima postojanja: tko smo, što smo, otkuda smo i kamo idemo. (Nacional, 2003.)

Depresija

Strašno je biti stalno izložen pogledima. Znate li koliko sam se puta, gledajući se u ogledalu, pitao da li da se obrijem ili da se ubijem, (Blic, 2009.).

O Okudžavi

Dospio je vlakom iz Moskve do Perkovića, gdje se presjedalo za Split i Šibenik. Nije znao kako dalje, samo je govorio 'Arsen, Arsen'... Onda me nazvao jedan željezničar, rekao mi: 'Tu je neki čovjek koji ne zna strane jezike'. Velim mu ja: 'Ka' da ti znaš! Dajte ga sjedite u jedan vlak... I tako je došao k meni u Šibenik i odradio noćni koncert pred Desankom Maksimović u prvom redu. I vratio se u Moskvu preko Perkovića, a ja sam mu posvetio pjesmu (Ruski vjesnik, 2013.)

O Titu i Tuđmanu

Kad sam išao Titu on bi želio da mu ja uz klavir sviram neke svoje stvari. Isto tako i Tuđman koji je primio mene i Gabi i rekao da smo njegov najmiliji par. Bio je muzikalan. Voljeli su me obojica, (N1 Televizija, 2015.)

Šibenski mentalitet

Bezobraština ne, ali stanovita drskost da, ono "ne da na se". Nikad ne napadam, ali ako me se napadne, znam uzvratiti žešće. Ne diraj me, neću te dirati, što sam naučio još davno u Americi. To je mentalitet koji nije gnjecav, koji nije ulagivački. Proživljavao sam izuzetno teških stvari, branio sam se, ali nisam zlom uzvraćao. (Večernji list, 2015.)

O internetu

Volim da je što više snimljenog materijala i, naravno, ozbiljnih razgovora. Nakon toga se uselim u svoju radnu sobu i izlazaka više nema. Koristim samo gumicu i olovku. Ne pišem ništa kompjuterski. U životu nisam vidio internet, ništa od toga ne znam. Imam samo kućno zvonce; derem se »tko je«, i ne otvaram. I onda danonoćno pišem. A kad bi inače to napravio, da sam drugo radio (Novi list, 2015.)