SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
WHO
 
Australija smije zadržati neutralne kutije cigareta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.06.2018. - 10:16:02
LONDON - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) priopćila je u četvrtak da Australija, prva zemlja u svijetu koja je uvela neutralnu ambalažu cigareta, ne krši pravila međunarodne trgovine, suprotno tvrdnjama nekoliko zemalja.

Posebna skupina WTO-a zadužena za to pitanje odbacila je zahtjev Kube, Dominikanske Republike, Hondurasa i Indonezije "da preporuči Australiji da uskladi mjere koje je poduzela sa svojim obavezama" prema međunarodnim sporazumima.

"Neutralne" kutije cigareta uvedene su u Australiji u prosincu 2012. Kutije svih cigareta su identične, bez loga i naziva, i maslinastozelene su boje. Na njima su upozorenja o opasnostima pušenja.

Dvije godine kasnije, Kuba, Dominikanska Republika i Honduras, sva tri glavna proizvođača duhana, kao i Indonezija, odvojeno su podnijeli žalbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

WTO se o tom slučaju konzultirao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO) i zaključio da zemlje koje su podnijele žalbu nisu uspjele dokazati da su australske mjere u suprotnosti s međunarodnim pravom i da predstavljaju prepreku međunarodnoj trgovini.

Također je odbačena optužba da neutralne kutije ne smanjuju potrošnju duhana. Upravo suprotno, zaključeno je kako kutije bez marke, s upozorenjima o opasnostima pušenja, mogu pridonijeti smanjenju uporabe duhana.