DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRANA
 
Austrija uvodi opću zabranu pušenja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.04.2015. - 22:33:31
BEČ - Austrijska vlada odlučila je od svibnja 2018. godine uvesti opću zabranu pušenja.

"Jačamo zaštitu nepušača u Austriji, ali uzimamo u obzir i interese onih poslovnih ljudi koji su već investirali u prostorno razdvajanje pušača od nepušača", rekao je ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner.

S ugostiteljima je dogovorena mogućnost prijevremenog otpisa duga, kao obeštećenje za sredstva koja su svojevremeno morali uložiti u prostorno odvajanje pušača od nepušača u kafićima i restoranima. Riječ je o investiciji „teškoj" oko 100 milijuna eura.

U Austriji od 2009. godine ugostiteljski objekti površine veće od 50 kvadratnih metara imali su obvezu da osiguraju odvojeni dio za pušače. Prema dosadašnjem austrijskom zakonu, manji lokali i restorani mogli su sami odlučiti da li dozvoljavaju ili zabranjuju pušenje.

Nacrt novog austrijskog zakona o općoj zabrani pušenja na javnim mjestima gdje se konzumira jelo i piće, uz mogućnost prijevremenog otpisa duga predviđa i poseban poticaj za ugostiteljske objekte koji dobrovoljno već do srpnja 2016. godine uvedu opću zabranu pušenja u svojim prostorijama. Za njih je rezervirana premija u visini ostatka uknjižene vrijednosti koju su uložili.