SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTIMIZAM
 
Bandić: Posjetitelji Snježne kraljice na Sljeme će novom žičarom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.05.2017. - 22:04:25
ZAGREB - Radove na demontaži stare žičare na Sljemenu danas je obišao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kako bi se uvjerio da sve ide po planu.

U tijeku su, naime radovi na prvoj i drugoj fazi: prva faza obuhvaća rekonstrukciju pruge Mihaljevac – Dolje, a druga je uklanjanje stare žičare te čišćenje koridora za novu. Kako teku radovi na Sljemenu objasnio je Ivica Blažun, član skupine za izgradnju nove žičare:

„U drugoj fazi radova uklanjamo svu opremu stare žičare, a to obuhvaća zateznu , vučnu i nosivu užad, sve stupove na trasi žičare i njihove temelje. Prema projektu gradnje nove žičare, zadržat ćemo objekte Gornje i Donje postaje na kojima ćemo sanirati krovišta pokrivena azbestnim pločama, dok ćemo se na zgradi Donje postaje mijenjati i svu vanjsku stolariju a na Gornjoj postaji uklonit ćemo s fasade sve azbestne ploče i postaviti zamjenske bez azbesta. Uskoro će biti uklonjena pogonska i čelična konstrukcija u Gornjoj postaji te izvedeni svi predviđeni sanacijski radovi.“

Pri obilasku radova na Gornjoj postaji stare sljemenske žičare zagrebački gradonačelnik Bandić obećao je sugrađanima da će radovi na izgradnji nove sljemenske žičare u punom profilu biti gotovi do početka Snježne kraljice 2019.

„Zagrepčani iz bilo kojeg dijela grada moći će sjesti na tramvaj sa skijama i pancericama i odvesti se izravno do donje postaje nove žičare te za svega nekoliko minuta biti na prvoj startnoj poziciji“, rekao je Bandić.

Nova žičara bit će suvremenija, brža i sigurnija te će prevoziti 1500 putnika na sat, što je trostruko veći kapacitet od stare. Nadalje, imat će 84 kabine opremljene najmodernijom tehnologijom s kapacitetom od 10 osoba, a vožnja od početne stanice do Vidikovca trajat će svega 16 minuta.

Gradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan infrastrukturni objekt koji će koristiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena. Nova žičara omogućit će i veću ekološku zaštitu Sljemena te brže ostvarenje vizije Sljemena bez automobila. Ukupna vrijednost projekta je 142 milijuna kuna.