DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOŠARKA
 
Batur oslobođen krivnje u "slučaju doping"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.03.2017. - 09:21:47
ZAGREB - Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na sjednici održanoj 27. veljače 2017. godine zaključilo je da košarkaš KK Zagreba, Ivan Batur prema odredbi 10.4 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA ne snosi nikakvu krivnju i da se nije nesavjesno ponašao te mu se ne određuje razdoblje nepodobnosti i ukida se privremena suspenzija

Na provedenom saslušanju pred Stegovnim vijećem i uvidom u priloženu medicinsku dokumentaciju zaključeno je da je glukokortikoid metilprednizolon primijenjen lokalno. Način primjene lijeka je primjeren medicinskoj indikaciji. Za lokalnu primjenu glukokortikoida nije potrebno tražiti terapijsko izuzeće.

Ivan Batur je testiran na natjecanju 29. siječnja 2017. nakon utakmice hrvatskog prvenstva. U uzorku urina sportaša nađene je metilprednizolon koji je na Popisu zabranjenih sredstava 2017. u kategoriji S9. Glukokortikoidi. Budući da se radilo o kršenju odredbe 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA bilo je potrebno utvrditi je li postojala krivnja, odnosno nesavjesno ponašanje sportaša. Doping je definiran kao „kršenje jednog ili više antidopinških pravila definiranih odredbama od 2.1 do 2.10 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA.