DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEATAR
 
Beo Art 2015 i Bitef Teatar u subotu u Teatru Exit s predstavom Sjeveroistok
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.10.2018. - 14:31:00
Zadnja izmjena: 02.10.2018. - 14:33:34
ZAGREB - Predstava "Sjeveroistok", nastala u suradnji Beo Arta i Bitef teatra iz Beograda, gostuje u Teatru EXIT u subotu, 6. listopada 2018. godine.

Komad je nastao po istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno kazalište i zahtijevala od Rusa da povuku svoje trupe iz mjesta Groznog.

Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spašavala žrtve, iznose svoja potresna sjećanja i ponovno ih proživljavaju. Ove priče kreiramo suptilnim kazališnim jezikom, inzistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osjećaja, a ne na političkom kontekstu događaja.

Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na cijelom planetu i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Predstava Sjeveroistok, nastala u suradnji Beo Arta i Bitef teatra iz Beograda, trebala je igrati 16. srpnja u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt, ali je zbog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije odgođena i prebačena na 6. listopada.

Tekst: Torsten Buchsteiner

Režija: Jana Maričić

Igraju: Katarina Žutić, Jovana Gavrilović, Milica Janevski

Scena: Jasmina Holbus

Kostimi: Adrijana Pajić

Glazba: Božidar Obradinović

Prijevod: Milica Perić

Fotografije: Nenad Šugić

Producent: Boris Mišković

Produkcija: Beo Art 2015 i Bitef Teatar