SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRAZNIK
 
Berlin Dan žena proglasio neradnim praznikom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.01.2019. - 19:38:43
BERLIN - Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. ožujka, proglasio neradnim praznikom.

"Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena", rekla je glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.

Odluku su podržale i stranke Ljevica i Zeleni s kojima SPD u Berlinu tvori vladajuću koaliciju.

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije neradnim praznikom.

Zeleni su odbacili ovu ideju tvrdeći da se radi o vjerskom prazniku samo za protestante dok je Dan žena "praznik za sve žene".
Protiv uvođenja praznika je i Industrijska i trgovinska komora koja tvrdi da će zbog novog neradnog dana, koji se uvodi već ove godine, gospodarstvo izgubiti 0,3 posto.
Berlin je dosada s devet neradnih praznika godišnje bio savezna pokrajina s najmanje neradnih praznika. Radi usporedbe, u Bavarskoj se godišnje ne radi na 13 dana.

Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava Clare Zetkin koja je dobar dio života provela u Berlinu.
Dan žena se slavio do dolaska nacionalsocijalista na vlast koji su uveli Majčin dan, a Dan žena se ponovno slavio u Njemačkoj Demokratskoj Republici do njemačkog ujedinjenja 1990. godine.