SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CILJEVI
 
Boch: Zagrebačku filharmoniju želimo približiti mladoj publici
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2014. - 10:22:34
ZAGREB - Privlačenje publike, "otvaranje u svim smjerovima" i naglasak na mlade vizija je budućnosti Zagrebačke filharmonije njezina novog ravnatelja Mirka Bocha, koji je za sezonu 2014./2015. najavio sedamdesetak "vrhunskih glazbenih događanja".
"Zagrebačka filharmonija raspolaže s izvrsnim mladim orkestrom koji je trenutačno u naponu snage, u kojemu gotovo nema glazbenika starijeg od 50 godina, a u narednom nam je razdoblju misija približiti orkestar mladoj publici i dočarati joj dušu filharmonije, pokazati mladima što glazba znači i koliko ona vrijedi", kazao je Boch u razgovoru za Hinu.

Boch je istaknuo da Hrvatska raspolaže "bogatim bazenom" mladih glazbenika u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji, a potrebno je uspostaviti čvrstu "liniju kretanja" između njih i Zagrebačke filharmonije, kako bi se domaći glazbeni talenti usmjerili i pripremili za budućnost u sklopu tog, "bez lažne skromnosti, najboljeg orkestra odavde do Beča".

Razmišlja i o pokretanju "Mlade filharmonije" koja bi kroz razne programe i stipendije probirala najbolje mlade glazbenike. Inicijative jačanja suradnje s glazbenim školama već su počele, a s Muzičkom akademijom potpisan je sporazum koji će studentima pete godine studija omogućiti usavršavanje u Filharmoniji. Najboljih dvadesetak studenata instrumentalista dobit će priliku upoznati se s radom Filharmonije "na terenu" te vježbati i nastupati s njima.

Podršku Muzičkoj akademiji Filharmonija će dati i na dan otvorenja nove zgrade na Trgu maršala Tita 30. rujna, kada će nastupiti čak dva puta: ujutro će to biti tek kratka svirka na Zdencu života dok će navečer upriličiti veliki koncert ispred same nove zgrade.

Domaći i strani gosti u sedamdesetak koncerata

Novo doba koje će taj orkestar pozicionirati kao prepoznatljivo domaće, regionalno i europsko ime, okrenuto u prvome redu mlađoj publici, počinje već sa sezonom 2014./2015., čiji program sadrži 45 koncerata raspoređenih u tri tradicionalna koncertna ciklusa Zagrebačkih filharmoničara - Crveni, Bijeli i Plavi. Njihov se broj, kada se uključe svi dodatni programi, gostovanja, besplatni koncerti i koncerti izvan programa, penje na gotovo sedamdeset, istaknuo je Boch.

U njima će muziciranje Filharmoničara uveličati gostovanja svjetskih dirigentskih i solističkih zvijezda, među kojima su rusko-talijanski violinist Sergej Krylov, ruska pijanistica Lilya Zilberstein te srpski violinist Stefan Milenkovich, a 29. studenog u zagrebačkoj će Areni s Filharmonijom nastupiti proslavljeni talijanski tenor Andrea Bocelli.

Nastavlja se suradnja i s domaćim umjetnicima, pa će solističke koncerte imati, među ostalima, Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić kao i članovi Filharmonije, čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela, te violinist Martin Draušnik.

Nova sezona otvorena je u petak navečer velikim koncertom na otvorenom na Švicarskoj livadi u Parku Maksimir, kojim se Zagrebačka filharmonija pridružila proslavi 220. rođendana toga parka. "To je prvi u nizu besplatnih koncerata koje će Filharmonija ubuduće tradicionalno poklanjati građanima Zagreba na početku svake sezone", kazao je Boch.

Službeni početak sezone obilježit će u petak 26. rujna nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastup s mladom ruskom pijanisticom Elenom Baškirovom pod ravnanjem mladoga dirigenta Davida Danzmayra. Na programu su 21. Koncert za klavir i orkestar u C-duru W. A. Mozarta i izbor iz suita "Romea i Julije" Sergeja Prokofjeva.

"Koncert će biti posvećen dirigentu i skladatelju Milku Kelemenu, kojemu će izvedbom njegova djela Preludio, aria e finale za gudački orkestar Filharmonija čestitati 90. rođendan te ostvareni doktorat na Pravnom fakultetu", istaknuo je Boch.

Brendiranjem do prepoznatljivosti

Austrijanac Danzmayr ujedno je i jedan od kandidata za novog šefa-dirigenta kojeg Filharmoničari nemaju već pet godina. On će ravnati i koncertom 3. listopada na kojemu će svirati Treću simfoniju u d-molu Gustava Mahlera uz akademski zbor Ivana Gorana Kovačića i djevojački zbor Zvjezdice.

Odabir šefa dirigenta Boch smatra jednom od svojih glavnih zadaća, no kao jednako važno istaknuo je otvaranje Filharmonije "u svim smjerovima", osim prema mladima, i prema širem građanstvu i Europi. Jedan od njegovih planova je i snimanje dokumentarnoga filma koji bi Filharmoniju na pravi način predstavio široj javnosti.

Novost je i to da će razgovorima o programu uoči svakog koncerta, koji su inače bili namijenjeni samo VIP gostima, od sada moći nazočiti cijela publika, a glazbu koju će slušati i rad na njoj tumačit će im solisti i dirigenti uz pomoć glazbenog kritičara Branimira Pofuka.

U novoj sezoni nastavlja se i vrlo uspješan "Filmski ciklus", u sklopu kojega orkestar prati projekcije filmova. Glazbenim projekcijama uz filmove Charlija Chaplina "The Kid" u Muzeju suvremene umjetnosti, te "Cirkus" u Kinu Europi pokazat će "koliko klasična glazba može biti (ne)ozbiljna".

Želeći pojačati svoju vidljivost, Filharmonija je ove godine nastupila i u sklopu Splitskog ljeta te Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je orkestar ostvario glazbenu suradnju na novoj sportskoj emisiji koju za američku televizijsku kuću CBS radi producent naših korijena Peter Radovich, a gleda je 80 milijuna ljudi.

U budućnosti ljetna gostovanja Boch zamišlja mnogo ambicioznije, a nije mu strana ni ideja pokretanja zagrebačkog festivala klasične glazbe u suradnji s Gradom Zagrebom, rekao je.

Boch je posebno ponosan na Bijeli ciklus, koji je repertoarno drukčiji od Crvenog i Plavog i vezan uz kršćanske blagdane – blagdan Svih svetih, Božić, Korizmu, Majčin dan i Tijelovo. Želja mu je svake godine barem dvaput nastupiti u Zagrebačkoj katedrali.

Tu su i brojni koncerti izvan pretplate koje Filhamoničari rade u suradnji s Muzičkom akademijom, Hrvatskom glazbenom mladeži i Dvoranom Vatroslava Lisinskog, pa humanitarni koncerti i tradicionalni Filharmonijski bal 30. prosinca, ove godine s mezzosopranisticom Dianom Haller.

Stanka pred novi zalet i fondovi EU-a

Od nove sezone više nema Regionalnog ciklusa, no to je tek stanka za uzimanje zaleta, kazao je Boch, kojemu je namjera korištenjem fondova Europske unije napraviti novi Regionalni ciklus s orkestrima Salzburga, Pečuha i Poznanja.

Fondovi EU-a mogli bi se iskoristiti i kako bi još jedna njegova vizija konačno postala stvarnost: izgradnja zgrade Zagrebačke filharmonije koja bi imala potrebnih 1200 mjesta u gledalištu i koja bi konačno omogućila njezinim glazbenicima ne samo svoju pozornicu, već i odgovarajuće prostorije za vježbanje. 'Know-how' korištenja EU fondova Boch planira preuzeti upravo kroz suradnje s europskim kućama, koje su to sve već prošle. No, da bi se to ostvarilo, mora proći najmanje pet godina, napomenuo je.

Predah će orkestar u ovoj sezoni imati i od gostovanja. U planu su manja gostovanja u Hrvatskoj te posjet Sarajevu u svibnju 2015. Bit će to sezona "gradnje mostova" kako bi već u sljedećoj Filharmonija krenula s realizacijom ambicioznih suradnji: u sezoni 2015./2016. priprema se gostovanje u Omanu, a u planu je i velika južnoamerička turneja. Također, već je dogovoren nastup 1. siječnja 2016. na novogodišnjem koncertu u Salzburgu, pandanu slavnijeg bečkog novogodišnjeg koncerta.

"Zagrebačka filharmonija nije samo orkestar, ona je hrvatski kulturni simbol, i mi na tome moramo graditi svoju budućnost", zaključio je Boch, koji je posebno ponosan jer u novoj sezoni Filharmoniju nastavlja umjetnički voditi maestro Dmitrij Kitajenko. Glavni gost dirigent ponovno je maestro Leopold Hager, a rezidencijalni skladatelj Davorin Kempf.