DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
METODE
 
Boje mogu liječiti raspoloženje
Autor/izvor: SEEbiz / 24 sata
Datum objave: 30.10.2017. - 07:54:53
ZAGREB - Boje snažno utječu na naše duše, rekao je ruski apstraktni slikar Vasilij Kandinski, a s njim su se složili mnogi znanstvenici i psiholozi. 

Osim što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umjetnika, znanstvenika te filozofa, ustanovljeno je kako boje imaju i snažan iscjeljujući potencijal. Zagovornici kromoterapije, metode liječenja bojama, tvrde kako boje smiruju te liječe mnoge bolesti tijela i duše. Primjerice, eksplozija toplih boja tijekom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osjećaj sreće i smirenosti.

No kako biste iskoristili blagotvoran utjecaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito djeluju na naše tijelo i um. Boje mogu biti sedativ, ali i okidač za nervozu te napetost. Stoga nije svejedno koje će boje biti detalji i zidovi u određenim prostorijama vašeg doma i ureda. Primjerice, ako imate povišen krvni tlak, potrudite se da je oko vas što manje crvene, a oni koji su skloni glavoboljama, iz doma i ureda trebaju protjerati žutu. Kako biste smanjili stres, pospješili koncentraciju i poboljšali pamćenje, zidove u uredu i radnoj sobi obojite u nježne nijanse zelene ili plave.

Crvena potiče strast Jake boje ostavite za dječju sobu jer će potaknuti kreativnost mališana. Boje utječu i na ponašanje te na osjećaj o vremenu i prostoru. Žuta potiče asocijalno, agresivno i nasilno ponašanje. Crvena svjetlost potiče strast za kockanjem i klađenjem pomičući granice rizika, a plava stišava kockarski duh, pokazala su istraživanja. Nijanse plave opuštajuće djeluju na mišiće i usporavaju rad srca te osjećamo kao da vrijeme sporije teče. Sati protječu brže "u društvu" crvene, koja povećava broj otkucaja srca. Vedre boje pojačavaju budnost te podižu razinu energije starijima i senilnima, a tamne i monotone boje dodatno ih deprimiraju.

Ako radite okruženi tamnim bojama, dnevni boravak obojite u nijanse vedrog neba koje će vam, čim se s posla vratite kući, pomoći da prodišete punim plućima. Zaposlenima u velikim halama, supermarketima i svim ostalima koji rade pod jarkim, treperavim svjetlima, najbolja su opuštajuća terapija boje pijeska, zemlje te zagasiti tonovi koji stvaraju osjećaj topline, sigurnosti i udobnosti.

Živite li u velikom gradu, napetosti koje stvara siva betonska džungla, umjesto sredstvima za smirenje, ublažite bojama prirode - zelenom bojom lišća i trave te plavom bojom vode. Uz svijetloplave nijanse otputovat ćete u dimenziju tišine i mira, daleko od gradske vreve. Zaposlenim će ženama, umornima od posla, moral najbrže podignuti ružičaste nijanse cvijeća i slatkog voća. Metode opuštanja Kromoterapija se primjenjuje i u liječenju nedonoščadi te djece. Žutica u dojenčadi liječi se plavim svjetlom. Terapija bojama ipak je najdjelotvornija kad se primjenjuje u kombinaciji sa zdravom prehranom, tehnikama opuštanja te kao dodatna terapija uz druge prirodne metode liječenja. U bolnicama se ne upotrebljavaju jarke boje nego neutralni, pastelni tonovi koji djeluju umirujuće te pomažu da se osjećate dobro.