DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTOBIOGRAFIJA
 
Boss osvaja iskrenošću kojoj je krajnji cilj poruka – ja sam isti kao vi
Autor/izvor: SEEbiz / Rifmagazin
Datum objave: 10.01.2017. - 23:30:00
Zadnja izmjena: 05.11.2017. - 23:34:49
ZAGREB - Mnoge su stvari sad sjele na svoje mjesto, a stvaralaštvo Brucea Springsteena postalo još dojmljivije i razumljivije, jasno je po objavljivanju njegove autobiografije »Born To Run«, knjige koja zaista pruža odličan prikaz ne samo njegovog stvaralaštva, već još i više životnih okvira i zbivanja koja su ga načinila onim što je danas – jedan od najznačajnijih rock kantautora cjelokupne povijesti ove glazbe, pjevač i tekstopisac bez kojeg bi rock glazba bila bitno drugačija i znatno manje vrijedna.

Nazvana po njegovu megahitu iz 1975. godine, ujedno i pjesmi koja ga simbolički određuje kao čovjeka uvijek spremnog boriti se za ideale, ova petstotinjak stranica obimna autobiografija oduševit će brojne Springsteen fanove, ali ujedno svojom kvalitetom privući i mnoge druge, ponajprije stoga jer je nakon njenog iščitavanja više od Springsteena glazbenika i ponajveće rock zvijezde današnjice pred nama Bruce – čovjek sa svim svojim manama i vrlinama, sumnjama i zanosima, strahovima i idealima.

Do te, za biografsku i autobiografsku prozu sklonu veličanju, netipične transformacije došlo je zahvaljujući ljubiteljima Springsteenovih pjesama dobro poznate razoružavajuće iskrenosti koja mu omogućava da pred čitatelje podastre svoju dušu i cijelom svijetu progovori o stvarima koje se ponekad ne priznaju ni samome sebi. Tako smo, uz jasnu priču o tome kako je sve uopće počelo i kako je nastao njegov prvi tinejdžerski sastav The Castilles pa do posljednjeg studijskog albuma »High Hopes« objavljenog pred dvije godine, dobili i literarno vrlo vrijednu i zanimljivu priču o tome tko je u stvari Bruce Springsteen i što ga je formiralo kao ličnost.

Ono što nam je već znano iz nekoliko Springsteenovih pjesama – ogroman utjecaj njegova oca Douga na život svog sina – nakon ove knjige postaje kristalno jasno i razumljivo. Douglas Springsteen, Irac nizozemskog podrijetla, svoju je obitelj volio na čudan način pa im je, s jedne strane, svojim radom osiguravao život da bi istodobno svojim ogromnim nezadovoljstvom prema životu, alkoholizmom ipovremenom pretjeranom agresivnošću, činio njihov život teškim, pogotovo za svog sina jedinca koji za Douga nikad nije bio dovoljno dobar, čvrst i vrijedan. Sve to već je od ranog djetinjstva usmjeravalo malog Springsteena da gradi vlastiti obrambeni sustav pa je, kako sam kaže, podigao zidove koji su priječili da se dođe do njega i njegovih osjećaja pretvorivši se time u pomalo osamljenu i zatvorenu osobu koja je spremna komunicirati s okolinom, ali samo do određene granice čiji prelazak, zbog straha od boli koju potencijalno donosi otvaranje duše, nije dozvoljavao nikome.

Uz podizanje zaštitnih zidova mladi je Springsteen nužno trebao i nešto u što će moći vjerovati i što će mu predstavljati ideal. U njegovom je slučaju to bila rock glazba koja ga je privukla još kao sedmogodišnjaka kad je gledao TV nastup Elvisa Presleya, a srž njegova života postala je u ranim tinejdžerskim godinama. Naravno, sklonost toj vrsti glazbe i svemu što je uz nju išlo, ponajprije duga kosa, za njegovog oca i malograđansku sredinu gradića Freehold (New Jersey) u kojem su živjeli, bila je malo previše pa su Bruce i njegovi u tom gradiću tada rijetki istomišljenici imali status pomalo opasnih čudaka koji sviraju i slušaju tu divljačku glazbu, opijaju se i drogiraju. Istina je bila potpuno drugačija. Upravo zbog očevih čestih opijanja Bruce je mrzio alkohol i do 22 godine (!) nije popio ni čašicu!

S druge pak strane glazba mu je bila sve i nudila smisao jer je uskoro shvatio da s gitarom u ruci vrijedi puno više jer radi ono u čemu je dobar i zbog čega ga svi koji se u to razumiju cijene. I tako je, u stvari, počelo. Bijeg od oca i njegovih optužujućih šutnji ili pijanih ispada usmjerio je sitnog mršavog dječaka iz talijansko-irske obitelji u svijet glazbe u kojem će uskoro postati živuća legenda.

Put do toga nije bio ni lagan ni jednostavan, a Boss nam ga prenosi iz albuma u album sve od trenutaka kad s nekolicinom prijatelja sredinom šezdesetih nastoji svirati po barovima Freeholda, pa do današnjice kad na stadionskim turnejama zarađuje milijune dolara obarajući rekorde u broju prodanih ulaznica iznimno vjernih posjetitelja. No, čak i govor o tom dijelu karijere za Springsteena nije tek puko nizanje činjenica, podataka i brojki. Analitički pristup u prvom je planu pa svjedočimo ne samo nabrajanju imena već i pojašnjenjima pa saznajemo kako je i koliko mukotrpno radio da bi svirati gitaru naučio tako dobro da je već kao osamnaestogodišnjak na glasu kao jedan od najboljih gitarista tog dijela SAD-a, pratimo njegove prve nastupe i dobijamo uvid u život lokalne rock zvijezde, upoznajemo se s mukama koje prate neuspješne pokušaje proboja van okvira New Jerseya, slušamo iz njegovih usta kako je izgledao susret s legendarnim Johnom Hammondom zahvaljujući kojem je potpisao svoj prvi veliki ugovor, ulazimo u studio u kojem snima debi album, čitamo kako je nastajao »Boirn to Run«...

Naravno, ove pojedinosti s užitkom će »gutati« zaljubljenici u njegov rad pri čemu će saznati i niz novih podataka o albumima i pojedinim pjesmama, a sve to Boss će nadograditi i nizom pojašnjenja o motivima koji su ga poticali za stvaranje svakog pojedinog albuma, o tome što je želio i uspio reći svojim pjesmama, ali i o nizu drugih zbivanja koja nisu bila vezana uz glazbu, već uz njegov osobni život. Tu su, naravno, i dvije ljubavne priče – prva o neuspjelom braku s lijepom glumicom Julianne Philips te druga i posljednja o sretnom braku s Patty Scialfa, dugogodišnjom pratećom pjevačicom njegovog E Street banda i majkom njihova dva sina i jedne kćeri.

Naravno, tu su i detaljni osvrti o svakom od članova njegovog pratećeg sastava koji su mu puno više od suradnika te nježni iskazi ljubavi prema danas već odrasloj djeci, a vrhunac iskrenosti nedvojbeno su priznanja o depresijama koje ga prate od trenutka kad je navršio šezdesetu godinu i zbog kojih koristi lijekove i posjećuje doktore, ali mu najveću potporu i pomoć pruža Patty. Nažalost, te su depresije – zbog kojih i po nekoliko dana zna ostati bezvoljan u krevetu – naslijeđene od oca koji se u završnim godinama života s njima borio, pa je očigledno da unatoč svemu, Bruce ne može pobjeći od svog nasljeđa.

Springsteen je dokazao da je i u prozi umješan pripovjedač koji zna ne samo oživjeti likove i događaje bitne za njegovu životnu priču, već i direktno ili indirektno reći i stav o njima, pogotovo o rock glazbi kao načinu života izražavanja. O svojim pjesmama i albumima, ali i o stvaralaštvu drugih autora i grupa, on istodobno govori i na poetski i na stručan način što ovu knjigu čini dragocjenom jer je riječ o svjedočanstvu jednog od onih bez kojih rock ne bi bio ono što danas jest. »Born to Run« bez imalo je dvojbe jedna od ponajboljih autobiografija napisanih u svijetu rock glazbe.

Svoju životnu priču Bruce Springsteen ni slučajno nije pisao s namjerom veličanja vlastitog lika i djela. Ni u jednom trenutku ove obimne knjige Boss nam se ne predstavlja niti o sebi govori kao o rock zvijezdi, o nekom slavnom i nedodirljivom. Sve što želi je kazati nam tko je on i zašto je takav kakav je, mada mu ni samome često to nije jasno! Boss osvaja iskrenošću kojoj je krajnji cilj poruka – ja sam isti kao vi, samo što sam imao puno više sreće i što je moj ogroman trud i rad ipak nagrađen. Ili, kako sam u jednom trenutku kaže: »Drago mi je što sam bio dobro plaćen za ovo što sam radio, ali zapravo bih to radio i besplatno. Jer sam morao«.