DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DJECA I TEHNOLOGIJA
 
Britanska vlada poziva na zabranu mobitela u školama
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 04.02.2019. - 22:13:31
LONDON -  Učenicima bi trebalo zabraniti unošenje mobitela u škole, rekao je BBC-ju engleski ministar za školske standarde Nick Gibb. Gibb je govorio uoči predstavljanja vladinih novih smjernica za škole, za koje se očekuje da će se baviti sigurnosti na internetu, društvenim mrežama i online igrama. 

Vjeruje se da će se savjetovati ograničavanje vremena koje djeca provode online.

Škole već imaju mogućnost zabraniti donošenje mobitela u školske prostore. No, vladina je politika da ravnatelji škola trebaju utvrditi je li to prikladno. Patsy Kane, izvršna ravnateljica u Education and Leadership Trustu u Manchesteru smatra da Gibbov plan "ne prihvaća kako fantastični mobiteli mogu biti kao sredstvo za učenje".

Kane je za BBC Breakfast rekla kako njena ustanova potiče odgovorno korištenje mobitela tijekom nastave, te kako nastavnici mogu oduzeti uređaje ako tijekom školskih sati budu korišteni neprimjereno. "Postoji cijeli niz fantastičnih aplikacija i učenici su doista motivirani da ih koriste", naglasila je Kane. Sindikat učitelja izrazio je skepsu oko izravne i sveobuhvatne zabrane mobitela.

"Mnoge su škole već odlučile zabraniti mobitele u učionicama. Iako je odluka na ravnateljima, moje je mišljenje da škole trebaju zabraniti učenicima da donose mobitele", rekao je Gibb.

Katie Ivens iz organizacije Campaign for Real Education kaže kako podržava zabranu mobitela u učionicma, ali i kako smatra da ih učenici zbog sigurnosti trebaju koristiti na putu do škole i kuće.

Ono što je poznato pod nazivom "edukacija o odnosima" bit će obavezno od rujna 2020. godine, a škole se potiču da to uvedu već od rujna ove godine. Prošlog ljeta, vlada je objavila nacrt smjernica za provođenje.

"Djeca i mladi odrastaju u sve složenijem svijetu i žive podjednako online i offline", stoji u nacrtu.

Iako se priznaje kako ovakav način života ima mnoge pozitivne i uzbudljive karakteristike, postoje također i izazovi i rizici.

Od objave ovog dokumenta, koji kaže kako "učenike treba podučavati prednostima ravnoteže vremena provedenog online i offline", pristiglo je više od 11.000 odgovora i reakcija, pa se uskoro očekuju i nove smjernice.

"Djeca ne bi trebala provoditi sate i sate na svojim mobitelima. Očito je da postoje velike prednost interneta i da nema ništa bitno štetno u provođenju vremena online. No, ako djeca provode previše vremena na društvenim mrežama ili uz računalne igrice, skraćuje se vrijeme za razgovor s roditeljima, za vježbanje, domaće zadaće ili igranje s prijateljima. Sve je kraće - i vrijeme za spavanje i odmor djece što znači da idući dan u školu dolaze umorni i nesposobni da se koncentriraju", rekao je ministar Gibb, te naglasio:

"Naučiti djecu da sama reguliraju svoje korištenje mobitela i društvenih mreža postaje sve važnija životna vještina".

Međutim, lideri NAHT-a, koji okuplja školske ravnatelje, smatraju da bi zabrana mobitela u školama mogla biti kontraproduktivna. U svome obraćanju parlamentarnom Odboru za znanost i tehnologiju u listopadu prošle godine, viša savjetnica NAHT-a Sarah Hannafin je rekla:

"Zabrana mobitela svakako bi mogla dobro funkcionirati u nekim školama, ali nema politike koja će biti primjenjiva u svim školama. Univerzalna zabrana mobitela mogla biti prouzročiti više problema nego što će ih riješiti. To bi samo gurnulo mobitele u ilegalu, odnosno učinilo manje vidljivima. U konačnici, škole i rade na tome da mlade ljude pripreme za vanjski svijet, pružajući im svijest i strategije kako bi odgovorno provodili vrijeme online i stekli sposobnost identificiranja i rješavanja svih negativnih učinaka i problematičnih sadržaja", zaključila je Hannafin.