DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Brnabić: Vlast ne utiče na uređivačku politiku medija u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 29.03.2019. - 12:11:02
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vlast ne utiče na uredjivačku politiku nijednog medija i najavila da bi nova Medijska strategija mogla da bude razmatrana na sednici Vlade u aprilu.

Nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Brnabić je rekla da u Srbiji postoje slobodni mediji koji mogu slobodno da kritikuju vlast.

"U Srbiji postoje mediji koji misle da Vlada dobro radi svoj posao i oni koji misle da ne radi dobro. Ali svi oni imaju prostora da to javno kažu i da se to, kao i u drugim evropskim državama, ne sankcioniše", rekla je ona.

Premijerka je rekla da je Vlada otvorena za dijalog sa medijima i da taj dijalog promoviše tako što poziva sve medije na konferencije za novinare, na kojima su njeni predstavnici spremni da odgovore na sva pitanja.

Brnabić je, govoreći o medijskoj strategiji, kazala da je to bio inkluzivan proces i da je na njen nacrt stiglo 250 komentara, kao i da će taj tekst sada ponovo biti vraćen na razmatranje radnoj grupi i novinarskim udruženjima.

Nakon toga, ona je rekla da očekuje da će čitav proces biti gotov tokom aprila kada bi se tekst nacrta mogao naći na sednici Vlade Srbije.

Dodala je da će tome prethoditi i konsultacije sa nevladinim sektorom i mišljenje Evropske komisije.

"Očekujem da će strategija dati bolji okvir kako bi trebalo da izgleda medijska slika u Srbiji", rekla je ona i naglasila da postoji teži posao a to je primena strategije i izmena seta medijskih zakona.

 Medvescak