SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAK
 
Broj djece oboljele od raka u 20 godina veći za 13 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2017. - 11:48:03
NEW YORK - Po podacima WHO-a učestalost obolijevanja od raka kod djece mlađe od 14 godina za 13 je posto veća u prvih deset godina 21. stoljeća nego početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, što je rezultat naprednije dijagnostike, ali i štetnih faktora za koje je odgovorno onečišćenje okoliša.

U razdoblju od 2001. do 2010. godišnje je evidentirano 140 na milijun slučajeva djece oboljele od raka, po rezultatima međunarodne studije provedene u suradnji sa specijaliziranom agencijom WHO-a, Međunarodnim centrom za istraživanje raka (CIRC).

Pokazalo se da je u spomenutoj životnoj dobi kod djece najraširenija leukemija na koju se odnosi trećina svih evidentiranih slučajeva, a slijede je tumori središnjega nervnog sustava (20 posto) te limfomi, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije koja je analizirala 300.000 dijagnosticiranih slučajeva u 62 zemlje svijeta.

"Povećanje broja slučajeva oboljelih od raka među mladima djelomično je rezultat bolje dijagnostike ili ranijeg otkrivanja ovih tipova karcinoma", stoji u izvješću CIRC-a, ali se ne navodi u kojim razmjerima.

No na povećanu učestalost razvoja karcinoma kod djece "vjerojatno su utjecali i vanjski faktori, poput zagađivača prisutnih u okolišu i raznih tipova upala", ističe CIRC.
U adolescentskoj populaciji (od 15 do 19 godina) učestalost razvoja raka na godišnjoj razini iznosi 185 na milijun slučajeva, podaci su iz studije objavljene u britanskom časopisu The Lancet Oncology.

U toj grupi oboljelih najčešća je zastupljenost limfoma (23 posto slučajeva), a slijede ostale vrste raka i melanomi (21 posto).

"Rak često rezultira smrtnošću djece i adolescenata, unatoč relativno rijetkom obolijevanju od te bolesti do 20. godine života", ističe direktor CIRC-a, Christopher Wild, dodajući da se nada kako će rezultati studije utjecati na "povećanje svijesti o toj bolesti koja pogađa i mlade, na njezino bolje razumijevanje te na učinkovitije vrste liječenja, kada je posrijedi ovo prilično zapostavljeno zdravstveno područje."

Iznesene brojke su vjerojatno podcijenjene te je stopa obolijevanja globalno veća, osobito u zemljama s lošijim budžetom i prihodima u čijem programu zdravstvene skrbi nedostaje odgovarajuća dijagnostička oprema, stoji u izvješću CIRC-a.

 Medvescak