SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Bugajski: Moskva će nastaviti da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i u regionu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 09.01.2018. - 09:55:20
MOSKVA - Američki analitičar Januš Bugajski ocenio je danas da će Moskva "nastaviti da stvara tenzije" izmedju Crne Gore i Srbije i "svih suseda" u regionu, "uz propagandu i konstantne provokacije".

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike upozororio je u razgovoru za podgoričku "Pobjedu" da će Moskva "pokušati da od svih bilateralnih sporova u zemljama Jugoistočne Evrope napravi latentni sukob".

Po rečima Bugajskog, strategija kojom Moskva podriva svoje susede i zemlje Juogistočne Evrope primer je klasične carske politike zavadi pa vladaj.

"Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Evropi", kazao je on.

Istraživač američkog Centra za analizu evropske politike smatra da države regiona "treba da sprovedu tri politike" kako bi se suprotstavile strategiji "zavadi pa vladaj" ruskog predsednika Vladmira Putina.

"Prvo, moraju da podignu svest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja. Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za sajber propagandu kako bi se odbranile od napada. I kao treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi", smatra američki analitičar.

Bugajski ukazuje da dugogodišnji bilateralni sporovi u regionu "neće nestati preko noći", ali da "svako društvo ne sme dozvoliti da te sukobe treća strana okrene u svoju korist".

Po njegovim rečima, crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko saradjivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obaveštajci moraju saradjivati i deliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbednosti, borbi protiv korupcije i kontroli bankovnih računa.

"Institucije moraju razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i medije koji blisko saradjuju sa Kremljom", poručuje Bugajski.

Američki analitičar smatra da će se Moskva "mešati u sve izbore u regionu" i upozorio je da "može pokušati i nešto slično u Beogradu što je pokušala na prošlim izborima u Crnoj Gori".

U Crnoj Gori se sudi grupi od 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana optuženih da su oktobra 2016. pokušali nasilnu smenu vlasti, predvodjenu dvojicom ruskih obaveštajaca i pomognutu srpskim nacionalistima i crnogorskim opozicionim Demokratskim frontom.

Američki analitičar smatra da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina.

"EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbedjuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi", zaključio je on.