DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Butkovićev "Bornin vremeplov" među pet najčitanijih dječjih romana
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.02.2017. - 17:48:00
Zadnja izmjena: 15.02.2017. - 10:10:02
ZAGREB - Prema statističkim podacima o čitanosti dječjih romana u siječnju 2017. godine na relevantnom portalu http://hrvatski-roman.simplesite.com/ novi roman rapsko-zagrebačkog književnika Krešimira Butkovića ''Bornin vremeplov'' zauzeo je odlično peto mjesto po čitanosti.

Ovaj avanturistički SF roman za djecu u startu je najavljivan kao potencijalni hit roman. Uspjeh je tim veći zna li se da se knjiga tek nešto više od mjesec dana nalazi u knjižnicama i knjižarama. Kako smo već i pisali, književnik je najavio i pisanje drugog dijela knjige koji bi se trebao odvijati na Rabu. 

- Roman je izuzetno brz, prepun dijaloga s minimalnim opisima, baš onako kako klinci danas vole. Kad ga je Borna čitao u nastajanju bio je skroz u radnji, poistovjećen s likom. Rekao mi je da mu je čitati roman gotovo isto kao i igrati igricu. U radnji su se spojili različite situacije koje smo brat i ja doživljavali u djetinjstvu. Većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri iz mladosti, tako da su tu i Cera, Bix, Sinke, Zoki, Albert... Ljudi koji su na poseban način dotakli moje odrastanje, braća u nevolji, svjedoci prvih zaljubljivanja, sportskih neuspjeha i odlazaka na utakmice među navijače. Bornin vremeplov doživi havariju, pokvari se i Borna dolazi u 80-te godine prošlog stoljeća. Druga spika, drukčiji uvjeti, prvi okršaji s kvartovima, bijeg od milicije (tadašnje policije), zaljubljivanja, sukobi s lokalnim mafijašima i lopovima, romantične zaboravljene igre tog vremena. O svemu sam pisao Borni da bi, jednom, kasnije mogao pričati svojoj djeci o djedu koji je bio poseban, pravedan i vezan uz obitelj. Nadam se da sam u tome i uspio, te da će djeca zavoljeti ovaj roman, kaže Butković.

- Roman ne bi bio tako čitak i pitak te uređen da nije bilo i vrsne urednice i književnice Tajane Obradović. Ona je puno sati provela u uređivanju, poliranju svega i povezivanju vizualnog i tekstualnog dijela. Naslovnicu je nacrtao Maksimilijan Gečević, ilustratorica je Lana Hudina a dizajnom knjige i sve oko njenog ostvarenja Vladimir Tičić, te im se ovim putem svima zahvaljujem puna srca i zadovoljstva, zaključuje Butković.

Inače, više o književniku i romanu moći ćete saznati ukoliko pogledate emisiju ''Školski sat'' na HTV2 i to 23. veljače oko 9:30. U emisiji će gostovati i učenici 1. osnovne škole Dugave koji će morati pokazati poznavanje materije ovog popularnog romana ali i postavljati škakljiva pitanja književniku Krešimiru Butkoviću.

Foto: Mario Ćužić