DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCENE
 
Čadež: Dolazak japanskog premijera je sjajna vest za Srbiju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 15.01.2018. - 11:54:31
BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da je današnji dolazak premijer Japana Shinzo Abea i delegacija japanskih privrednika u Srbiju "fantastična vest" i "velika šansa za Srbiju koja može da rezultira povećanjem trgovinske razmene za više od 10 odsto".

"Specifična je strutkura tih velikih kompanija koje dolaze, jer one pokrivaju različite oblasti od poljoprivrede, turizma do IT-a, dakle ne postoji ni jedan sektor o kojem danas nećemo moći da razgovaramo", kazao je jutros Čadež za RTS.

On je naveo da je PKS napravila analizu proizvoda koje Srbija može da ponudi privrednicima Japana, i da su to smrznuto voće i povrće, i konditorski proizvodi.

Govoreći o mogućim investicijama, on je kazao da japanske kompanije koje već posluju u Srbije, poput Japan tobaka, dokazuju da postoji povoljan ambijent za nova ulaganja.

"Ključna stvar je da mi izvučemo najviše od ove posete i da dodje do druge posete samo poslovnih ljudi u prvoj polovini godine koji bi došli u Srbiji, kao i delegacije iz Srbije koja bi otišla u Japan i razgovrala o konkretnim investicionim aranžamnima i poslovnoj saradnji", kazao je Čadež.

Tokom današnje posete delegacije Japana biće održan poslovni sastanak na kojem bi, po najavi Privredne komore Srbije, trebalo da budu predstavnici četrdesetak domaćih i japanskih kompanija.

Kako je agenciji Beta ranije rečeno u PKS, zainteresovanost za razgovore iskazale su 23 domaće i 16 kompanija iz Japana iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, IT tehnologija i drugih.

Po podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Japana za 11 meseci prošle godine iznosila je 152,6 miliona dolara.

U tom periodu Srbija je u Japan izvezla robu za 45,1 miliona dolara, a uvezla duplo više, za 107,5 milona dolara.

Srbija u Japan izvozi preradjeni duvan, preradjevine od voća, osim sokova, skrob, lepak, pojedine industrijske mašine, nameštaj. Iz Japana Srbija najviše uvozi automobili, kancelarijske i gradjevinske mašine i uredjaje, merne i kontrolne instrumente, foto i kino materijal.

PKS ocenjuje da, i pored toga što je japansko tržište zahtevno i probirljivo, uz jaku kontrolu uvoznih proizvoda, postoji mogućnost da se robna razmena poveća i to pre svega izvoz iz Srbije cigareta, aditiva za prehrambenu industriju, smrznutog voća, povrća i meda.

Japan je jedan od najvećih donatora Srbije. Po podacima Vlade Srbije, Japan je od 2001. dao više od 500 miliona evra razvojne, bespovratne pomoći u konsultantskim uslugama, medicinskoj i drugoj opremi, vozilima, izgradnjom i rekonstrukcijom objekata i povoljnim kreditima.

Premijer Abe u posetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje kojom od 12. januara obuhvata šest zemalja: Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.