SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Čadež na čelu Odbora Eurochambresa za digitalizaciju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.02.2018. - 16:57:21
BEOGRAD - Predsedništvo Evrokomora (Eurochambres) izabralo je predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža za predsedavajućeg Odbora za digitalizaciju te najveće evropske poslovne mreže koja okuplja komore iz 43 zemlje i zastupa 20 miliona poslovnih ljudi, saopštila je danas PKS.

Čadež će biti prvi predstavnik komora Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan od odbora Evrokomora.

Odluku Predsedništva Evrokomora je danas u Briselu saopštio Kristof Lajtl, predsednik austrijske i Evrokomore.

"Ovo je veliko priznanje pre svega za Privrednu komoru Srbije, ali i za mene lično, i najbolja potvrda da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digitalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja", ocenio je Čadež.

Dodao je da se prioroteti PKS poklapaju sa ključnim aktivnostima Evrokomora i evropskih komora, "od jačanja uloge komore u zastupanju privrede na nacionalnom i medjunarodnom nivou, preko podrške kompanijama članicama, kroz korisne servise i projekte, do edukacije i digitalizacije kao imperativa daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede".

Čadež je tokom dvodnevnog boravka Briselu juče bio na radnom ručku Predsedništva Evrokomora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, a danas je razgovarao s generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, Čadež je evropskim zvaničnicima ukazao na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije širenja EU na Zapadni Balkan kroz projekte Komorskog investicionog foruma i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Predložio je da se u procesu evrointegracije svaki napredak zemalja Zapadnog Balkana u harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija, nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške rastu i razvoju privatnog sektora.

"Dodatni impuls našim privredama bio bi bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj transformaciji, uvodjenju dualnog obrazovanja, obezbedjivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja", ocenio je Čadež i naglasio da bi to "ohrabrilo poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu".

 Medvescak