DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-SLOVENIJA
 
Čadež: Srbija spasila Mercator, pozivam Slovence da budu korektni
Autor/izvor: SEEbiz / Kurir
Datum objave: 14.02.2019. - 13:21:00
Zadnja izmjena: 14.02.2019. - 16:44:10
BEOGRAD - Tržište maloprodaje u Srbiji zahteva konsolidaciju i modernizaciju i tu ima prostora i potencijala kako za „Mercator" tako i za druge kompanije, rečeno je juče na sastanku predstavnika kompanije „Mercator-S" sa dobavljačima, a u organizaciji Privredne komore Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da su blagovremena reakcija države i veliko angažovanje PKS, spremnost rukovodstva kompanije da se suoči sa izazovima i, pre svega, razumevanje, podrška i poverenje dobavljača, posebno velikih, bili presudni da se „Mercator" spase i održi i da mu se pruži šansa da se konsoliduje.

- Srbija, odnosno njeni organi i privrednici, postupili su vrlo promišljeno i odgovorno na početku krize sa „Agrokorom", koja je imala posledice i po „Mercator-S". S obzirom na to kako se korektno ponašala Srbija, očekujemo da i Slovenija ima isti takav tretman prema našim investitorima - rekao je Čadež.

On je potom otkrio da dve srpske kompanije imaju određene poteškoće u svojim investicijama u Sloveniji, na šta se nadovezao ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je potvrdio takve informacije rekavši da su u pitanju investicije kompanija „MK grupe" i „Delte".

- U narednom periodu ću pozvati resornog ministra iz Slovenije, da razgovaram s njim na tu temu i, ako je moguće, da se organizuje sastanak na kojem bi možda bile pozvane i pomenute srpske kompanije da iznesu svoj stav - rekao je ministar Ljajić.

On je, takođe, kazao da je za Srbiju posebno važna konsolidacija u „Mercatoru" s obzirom na to da zapošljava više od 8.000 ljudi i sarađuje sa oko 700 naših dobavljača. On je dodao da će stvaranje većeg broja alternativnih tržišta omogućiti da se i proizvodi malih proizvođača pojave na policama maloprodajnih objekata u zemlji.

Predsednik UO AIK banke Miodrag Kostić pohvalio je poslovanje i sprovedenu monetizaciju u prethodne dve godine, ističući da je „Mercator-S" apsolutno opravdao poverenje Aik banke vraćajući sve kredite u dogovorenom roku.