DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Čadež: Takse ne odgovaraju ni kosovskim privrednicima
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 28.01.2019. - 10:24:57
BEOGRAD - Kosovska policija je u južnom delu Kosovske Mitrovice zaplenila 140 svetosavskih paketića namenjenih osnovcima u Goraždevcu i Osojanu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da situacija sa taksom dovela do bizarnog momenta. Istakao je da ni srpskim, a ni kosovskim kompanijama ne odgovara trenutna situacija i da se nada da će donosioci odluka uskoro to shvatiti.

U najgorim vremenima na ovim prostorima, tokom ratova, nekako su ljudi uspevali da šalju himanitarnu pomoć i paketiće u najrazličitije delove, a to sada ne može, napomenuo je Marko Čadež u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Čadež kaže da situacija sa taksama dolazi do bizarnog momenta i ističe da ne postoji nijedna ozbiljna politička figura u međunarodnom sistemu, koja nije rekla ili naglasila da taksa mora da se ukine.

"Očekujemo da se primenjuju logične odluke i da se vratimo saradnji koju smo nekada imali", rekao je Čadež.

Dodao je da je Privredna komora Srbije u kontaktu i sa kosovskim kompanijama i sa Privrednom komorom Kosova i da takse imaju veliki uticaj na njihov rad.

"Nijednoj strani sadašnja situacija ne odgovra i ja se nadam da polako i donosioci odluka to shvataju", istakao je Čadež.

Treći biznis forum u Beogradu, do sada je najveći forum jer će okupiti 600 učesnika i više od 400 slovenačkih i srpskih kompanija, kaže predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež kaže da na forumu učestvuju kompanije iz prehrambene, metalne industrije, a da je najviše kompanija iz IT sektora i turizma.

"Ovaj put vidimo da su kompanije iz tehnološko-inovativnog sektora i pogotovo iz turizma veoma zainteresovane za saradnju i da postoji ogroman prostor za saradnju", ističe Čadež.

Napominje da su Slovenija i Srbija jedna drugoj među 10 najvažnijih privrednih partnera i podseća da su slovenačke investicije u našu zemlju veće od milijardu evra.

Kaže da se polako slovenačka privreda otvara i za domaće privrednike i podseća da "Komtrejd" u Sloveniji zapošljava više od 600 IT inženjera.

U 2018. godini izvoz iz Srbije za Sloveniju iznosio je 572 miliona evra.

"Pomenuo bih da ukupna robna razmena, koja je dosta izbalansirana i uravnotežena, iz godine u godinu raste, a ovo je druga godina da smo prešli milijardu evra ukupne robne razmere. Sam izvoz je porastao od 2017. godine za 15 odsto", ističe predsednik Privredne komore Srbije.

Podseća da su različiti proizvodi koje izvozimo – od mašina, čelika, aluminijuma, plastičnih delova do prehrambene industrije.

"Nama je važno da se su predsednici Borut Pahor i Aleksandar Vučić spremni da kroz razgovore ohrabre privrednike i stvore što bolje uslove za njihove poslovanje", kaže Čadež.

Ističe i da kompanije iz Slovenije koje već posluju u Srbiji vrše reinvesticiju, ulažu ono što zarade u nova postrojenja, tako da profit ostaje u Srbiji i zapošljava se više ljudi.

Napominje i da slovenačke kompanije traže srpske partnere u različitim sektorima, a najviše u IT industriji, prave zajedničke kompanije ili dogovore i tako nastupaju na zajedničkom tržištu.