SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAGRADE
 
Cesara za najbolji film dobio "120 otkucaja u minuti"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.03.2018. - 16:36:41
PARIZ - Film "120 otkucaja u minuti" Robina Campilla koji tematizira rane 90-e i epidemiju AIDS-a dobio je u petak navečer nagradu za najbolji film, na ceremoniji dodjele Cesara, francuske filmske nagrade.

Film je već prošle godine dobio Grand Prix u Cannesu, a na ceremoniji dodjele Cesara dobio je šest nagrada od 13 nominacija.

“120 otkucaja u minuti” bio je i francuski kandidat za Oscara za najbolji strani film, ali je na kraju ispao iz finala.

Nagradu za najboljeg mladog glumca u usponu dobio je Nahuel Perez Biscayart a Antoine Reinartz za najbolju mušku sporednu ulogu, obojica za film “120 otkucaja u minuti”.

Film je dobio i nagradu za najbolju originalnu glazbu.

Cezara za najboljeg glumca dobio je Swann Arlaud za ulogu u filmu “Petit Paysan”, a najboljom glumicom proglašena je Jeanne Balibar za film “Barbara”.
Nagradu za najbolji strani film dobio je “Bez ljubavi” ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ovogodišnji kandidat za Oscara za tu kategoriju.
Najboljim redateljem proglašen je Albert Dupontel za svoju tragikomediju “Vidimo se tamo gore”, po romanu Pierrea Lemaitrea.

Španjolska glumica Penelope Cruz dobila je počasnog Cesara za životno djelo, a predao joj ga je redatelj Pedro Almodovar.

U svom govoru kazala je da je upravo Almodovar bio razlog zbog kojeg je krenula u filmske vode.

Ova svečanost u Parizu na kojoj se okupilo oko 1700 uzvanika bila je još jedna prigoda da se ustane protiv seksualnog uznemiravanja, “kako više nijedna žena nikada ne bi trebala reći #MeToo”.

“Večeras nosim bijelu vrpcu, kao i mnogi od vas ovdje, u znak potpore borbi protiv nasilja nad ženama, i naravno nasilja nad bilo kim”, rekla je voditeljica ceremonije Vanessa Paradis.