DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANIMIRANI FILM
 
Četrdeset hrvatskih filmova na Animafestu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.04.2014. - 16:04:42
ZAGREB - Na 24. svjetskom festivalu animiranog filma - Animafestu od 3. do 8. lipnja u Zagrebu će biti prikazano 40 hrvatskih filmova, od kojih 12 u međunarodnim konkurencijama po izboru neovisnih svjetskih stručnjaka. Osam filmova bit će prikazano u međunarodnim natjecateljskim programima, a četiri u panoramskim, izvijestili su s Animafesta.
Filmove su odabrala neovisna međunarodna povjerenstva - za Veliko natjecanje i Veliku panoramu filmove su birali Andre Eckardt (Njemačka), Abi Feijo (Portugal) i Marina Kožul (Hrvatska), a za Studentsko natjecanje, Studentsku panoramu i Natjecanje namjenskih filmova Alexis Hunot (Francuska), Tamaki Okamoto (Japan) i Slave Lukarov (Hrvatska).

Od hrvatskih filmova u Velikoj panorami prikazat će se film Petre Zlonoge "Glad", prvi njezin profesionalni film rađen u tehnici olovke i tuša na papiru, te film Čejen Černić "Cura koja je voljela bajke".

Za Nagradu "Dušan Vukotić" (najbolji studentski film) borit će se David Lovrić s diplomskim filmom "Slom", koji će nakon Animafesta vidjeti i publika festivala u Annecyju. "Finili su Mare bali" Natka Stipaničeva iz Studentske panorame donosi postapokaliptičnu priču o svakodnevici dvoje ljudi na izoliranom otoku, a za taj je film autor dobio "Oktavijana" za animirani film 2013. godine. U programu Studentske panorame je i "Povratak" osječke autorice Jelene Oroz, a u Natjecanju namjenskih filmova konkuriraju "Jesen" Kristijana Petrovića te "Zagreb u EU" Saše Budimira.

Još pet hrvatskih filmova, od kojih je jedan koprodukcija sa Slovenijom, prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu. Ivana Guljašević predstavit će se radovima "Drveni neboder" i "Nosorogov oglas", Manuel Šumberac filmom "U sjeni", Katrin Novaković filmom "Iz dubine", a film "Koyaa - Roža" djelo je slovenskog autora Kolje Sakside. Filmove tog programa predložila su povjerenstva, a završni odabir obavila je medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, dugogodišnja suradnica Animafesta.

I u velikome tematskom programu posvećenom lutka-filmu hrvatski će autori imati važno mjesto. Uz najbolje lutka-filmove u izboru 45 stručnjaka iz svih krajeva svijeta i panoramu francuskog lutka-filma, bit će prikazana hrvatska panorama te tehnike s ukupno osam filmova, od klasika poput Branka Ranitovića ("Srce u snijegu"), Mate Bogdanovića ("Gliša, Raka, Njaka") i Zlatka Boureka ("Farsa"), preko autora srednjeg naraštaja, poput Davida Peroša Bonnota ("Soldat"), do mlađih autora Božidara Trkulje ("Priča s početka vremena"), Zdenka Bašića ("Guliver"), Lee Kralj Jeger ("Na prvi pogled"), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona ("Simulacra"). Filmove hrvatske panorame lutka-filma odabrao je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Najbolje od cjelokupne dvogodišnje produkcije kratkometražnoga hrvatskog animiranog filma predstavlja Hrvatska panorama s devet filmova. Podsjetnik na velikane i ove godine nudi Borivoj Dovniković Bordo s izborom hrvatskih animiranih filmova od 1964. do 1965.

Animafest ove godine s više od 400 filmova u svim programima nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikoga tematskog programa lutka-filma te znanstvenog skupa Animafest Scannera.