SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LEDENO
 
Chicago okovan polarnom hladnoćom
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 30.01.2019. - 09:33:49
CHICAGO - Najekstremniji valovi hladnoće koji se nazivaju 'polarni vrtlozi', pogodili su dijelove Amerike i ponegdje će spustiti temperaturu na čak 53 stupnja Celzijeva ispod nule.

Nadležni upozoravaju građane da "izbjegavaju duboko disanje i da govore minimalno" ukoliko izlaze na otvoreno. Meteorolozi kažu da se intenzitet ovog hladnog zraka događa "jednom u generaciji" i predviđaju da će u Chicagu biti hladnije nego na Antarktici.

Temperatura u tom američkom gradu spustit će se na -32,7 stupnjeva Celzijevih, a uz ledeni vjetar osjet hladnoće bit će kao da je -45,5°C.

Gradske vlasti Chicaga šalju timove koji provjeravaju beskućnike koji provode noći na otvorenom te im savjetuju da odu u skloništa. Za one koji ne žele napustiti vijadukte i šatore gdje spavaju, grad će osigurati autobuse kako bi se mogli ugrijati u njima.

Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da mogu zadobiti ozebline u samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se ovim povodom u svom stilu putem Twittera: "Što se to kvragu događa s globalnim zagrijavanjem? Vrati se, molim te, brzo, trebamo te!"