SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE NEKRETNINA
 
Cijene nekretnina u tri godine u Sloveniji pale od 10 do 30 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.08.2013. - 18:43:54

LJUBLJANA - Cijene nekretnina u Sloveniji u tri su godine otkad je uspostavljen jedinstveni registar pale od 10 do 30 posto, pa je nova procjena njihove vrijednosti unesena u evidenciju koju vodi slovenska Geodetska uprava.

"Podaci o kretanju cijena na tržištu u skladu su s našim očekivanjima i međunarodnim iskustvima", izjavio je u srijedu Martin Smodiš iz ureda Geodetske uprave za vrednovanje nekretnina.

Revalorizirane vrijednosti nekretnina treba uredbom potvrditi još i vlada jer će parlament na jesen odlučivati o zakonu o porezu na nekretnine, a podaci iz registra bit će osnova za njegovo određivanje.

Prema podacima koje je Geodetska uprava već objavila na svojim internetskim stranicama, tržišna vrijednost nekretnina u zadnje tri godine u Sloveniji je najviše pala na lokacijama gdje su cijene prije bile najviše.

Tako je u središtu Ljubljane, Postojni, Novoj Gorici, Idriji i na još nekim lokacijama realna vrijednost stanova u odnosu na prvu procjenu iz 2010. godine smanjena od 16 do 17 posto, a znatno su smanjene i vrijednosti uredskog i poslovnog prostora.

Četvrtinu svoje prijašnje vrijednosti izgubila su građevinska zemljišta na nekim lokacijama na slovenskoj obali, u okolici Bleda i Bohinja, te kod Kranjske Gore, dok se tržišne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta nisu mijenjale.