SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUŠENJE
 
Crnogorci su najveći pušači na svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 17.03.2018. - 18:02:00
PODGORICA - Crna Gora je država sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svijetu i jedna od rijetkih zemalja kod kojih se bilježi skok u broju onih koji koriste duvan, navode u saopštenjima organizacije „Juventas“ i Centar za monitoring i istraživanje.

„Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je od 2012. godine povećan broj pušača za 4,4 odsto, kao i da je znatno povećana zastupljenost pušenja među djecom – petnaestogodišnjacima, koja sada iznosi oko 11 odsto. Za pet godina, udvostručio se broj 15-godišnjaka koji koriste duvan, što nam govori da je cijeli prosvjetni i zdravstveni sistem omanuo u prevenciji pušenja“, ocenili su u „Juventasu“ i Centru za monitoring i istraživanje, prenosi RTCG.

Kako su naveli, zbog toga bi crnogorska Vlada trebalo da primeni preventivne programe ograničavanja pušenja.

Ove dvije organizacije podsetile su da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, odnosno šest odsto ukupnog broja stanovništva, dok bi, kako su objasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima moglo da košta Crnu Goru 10.514 života.