SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JEDNOSTRANO
 
Demokracija za desničare
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 29.11.2016. - 19:19:08
KOLUMNA - Od starta jesenske sheme, Vinkovačka televizija je umjesto emisije "Politika i istina" koja je emitirana svakog radnog dana od 17 sati, u istom terminu krenula s istom emisijom samo promijenjenog naslova "Demokracija".
No, u "Demokraciji" ni D od demokracije jer u emisiju su dobrodošla samo desničarska razmišljanja dok se druga, ako se takva uopće i jave, prekidaju u samom početku. Oni koji ne gledaju lokalne televizije, možda ne znaju kako je riječ o emisiji u koju se gledatelji javljaju telefonom i komentiraju "referendumsko pitanje" koje je u pravilu tako sročeno da sugerira kakve komentare voditelji očekuju. Gledatelji ne žale novca utrošiti pa čak ni na čekanje dok ne izgovore ono spasonosno "jesam li u eteru" jer, prema uobičajenoj špranci emisija uživo, poziv košta 5 ili 6 kuna minuta, ali kada shvate da su "u eteru" a to u nekim slučajevima traje i koju minutu, no voditelji smješkajući se uvjeravaju gledatelja da je "u eteru" jer znaju da njima novac "curi"i prije nego li gledatelj počne sa svojim komentarom, dakle kada gledatelj krene s komentarom, najčešće, to bude čistokrvni govor mržnje.

Neke "komentatore" je lako prepoznati jer se javljaju svakodnevno i podjednako intoniranim komentarima, najčešće uperenim protiv nacionalnih manjina, posebice srpske, SDP-a i Milanovića, u zadnje vrijeme protiv Plenkovića zbog "paktiranja" s Pupovcem, Mesića, Vesne Pusić, Nenada Stazića... Uobićajeno je Pupovca nazivati "četnikom" i savjetovati mu neka iseli iz Hrvatske, Josipovićevog oca "udbaškim ubojicom Hrvata", Milanovića i Vesnu Pusić "izdajnicima" koje treba otjerati iz Hrvatske. Neki dan se javila gledateljica, prema glasu i govoru se čini da nije bez ikakve škole, i predlaže da se zakonom odredi da Srbi u Vukovaru ne mogu dobiti zaposlenje "više od VKV radnika" jer, po njenom, u tvrtki Borovo "svi rukovodioci su Srbi" uz objašnjenje kako "kao što ni mi u Jugoslaviji nismo mogli dobiti posao osim VKV radnika" (!!?). Jedna, po glasu bi se reklo, starija gospođa kaže, kada je riječ o nekakvim srpskim zahtjevima u Saboru ili gdje drugdje "što oni imaju tute tražit, neka iđu preko Dunava, tute je Rvacka za Rvate a oni neka iđu".

Redovito se javlja jedna Osječanka koja počinje s "e što sam se sada uzbudila, pa kako možete dopustiti ovoj komunjari da ovako priča protiv Hrvata" jer se javio gledatelj sa suprotnim pogledima od onih koji redovito nazivaju. Kada se javi gledatelj koji nije s ekstremno desnog političkog spektra (kakvi su dobrodošli jer se uklapaju u nazore voditelja) za voditelje nastaje problem jer "ruši koncepciju emisije" koja očito ima zadaću naturivati desničarsku ideologiju, a ne informirati pa kao Bujanec i Marko Jurič, teško da pripadaju novinarstvu.

U vođenju emisije izmjenjuju se voditeljica (koja ima i braniteljski status) i voditelj (koji ga nema) i oboje se brinu kako u emisiji ne bi netko rekao nešto boguhulno, dakako, prema njihovim kriterijima, pa ga odmah isključuju. Dakako, prekidanja nema kada netko pozdravi sa "ZDS", Pupovca nazove četnikom, Srbima prijeti izgonom ili Milanovića naziva izdajnikom uz navođenje niza uvredljivih epiteta već ako, nedajbože, netko što loše kaže za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Tada se voditeljica uozbilji i oštro kaže kako ne dozvoljava nikakve kritike ili uvrede predsjednice. Voditelju se izobliči lice u grimasu koja pokazuje što misli, kada netko iz centra ili lijevog političkog spektra (a takvi su vrlo rijetki jer znaju kako će se provesti) kaže nešto protiv desničarenja u emisiji ili protiv Hasanbegovića "najpopularnijeg i najboljeg ministra" kako ga obično tituliraju.

Čini se da je Agencija za elektorničke medije zaprijetila VTV-u jer su valjda dobili prijave o govoru mržnje u spomenutoj emisiji pa posljednjih tjedana više paze na vrijeđanje po nacionalnoj ili drugoj osnovi te upozorovaju gledatelje neka se suzdržavaju od uvreda. Ne zato što preferiraju pristojnost već zbog straha od oduzimanja frekvencije. Prije dva tjedna referendumsko pitanje je bilo "Jeste li za ukidanje VTV-a" pa nije teško zamisliti kakve su reakcije gledatelja bile jer osim kod Bujice i Marka Juriča, još samo na VTV-u mogu govoriti ono što se na pristojnim televizijama naziva govorom mržnje.