SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKANI UMJETNOSTI
 
Devedeset godina od rođenja Andyja Warhola
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.08.2018. - 12:44:07
ZAGREB - Zarađivanje novca je umjetnost i rad je umjetnost, a dobro poslovanje je najbolja umjetnost, postulat je kojim se vodio Andy Warhol (1928 - 1987), otac pop-arta i jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća, kojem bi danas, da je živ, bilo točno 90 godina.

Junak priče ekscentrični je umjetnik rođen kao Andrew Warhol u obitelji slovačkih imigranata 1928. godine u Pittsburghu. Malog Andrewa već sa šest godina počinje zanimati svijet drukčiji od siromašne gradske četvrti u kojoj živi, svijet glamura slavnih i bogatih, a svoju fascinaciju slavom iskazuje skupljanjem fotografija filmskih zvijezda.

Po uzoru na njih, mijenja ime u Andy Warhol i s diplomom dizajna seli se u New York, grad koji će mu do kraja života biti dom i pružiti mu svijet umjetnosti i zabave kojemu je oduvijek težio. Došavši u New York počeo je crtati reklame, i tim se crtežima proslavio, ono što se kaže, gotovo preko noći. Samo nekoliko godina trebalo mu je da osvoji titulu najboljeg američkog ilustratora – dizajnera. Ali nije to njemu bilo nešto, nije mu bilo dovoljno za slavu pa se odlučio krenuti tzv. Ozbiljnoj umjetnosti, a prvi značajni radovi bili su mu slike američkih strip junaka Popaya i Supermena.

Ali, eto greške, kako je na sličnu ideju došao još jedan američki umjetnik – Roy Lichtenstein, Andy je rekao – „ma fuck“ i „pao“ u razmišljanje. Spasila ga je prijateljica i galeristica Muriel Latow, savjetovavši mu da slika nešto toliko poznato da to više nitko ni ne zamjećuje, primjerice Cambel juhu u limenci. I sve nakon toga je povijest. Juhom do uspjeha, krilatica je Warholove svemirkske popularnosti.

I kreće Warhol putevima slave, osim slikarstvom bavi se filmom, pomaže mladim rock bandovima kao što je legendarna Velvet Underground, stvara portrete američkih pop ikona i živi punim plućima. Još uvijek misli da nije dovoljno slavan pa posjećuje sva moguća zbivanja u New Yorku, druži se sa svim i svakim i stalno mijenja image. Opsjednut seksom, slavom i novcem, priznaje da je homoseksualac, da obožava slavne žene i da je fasciniran s njima, ali i da o seksu više voli pričati nego li ga prakticirati. 

Sav kontradiktoran, čas širokogrudan, čas škrt, u svojoj je Tvornici okupljao mnoge ali najčešće mlade i neafirmirane umjetnike priuštivši im bar 15 minuta slave. Uvijek je želio biti okružen mladošću i ljepotom, a svoje je muze naizmjence obožavao i odbacivao. Kad je Edie Sadwick, glumica u njegovim najpoznatijim filmovima u 28. godini umrla od overdoza, nije joj došao na pogreb, a dobrano ga je skršila Valerie Solanis, djevojka koju nije primio u svoju glumačku trupu, odnosno djevojka koja ga je 3. lipnja 1968. godine prostrijelila s tri metka. Nakon tog okršaja Andy više nikad nije bio zdrav, a preminuo je 1987. godine i to pri bezazlenoj operaciji žuči.

Ovu priču završit ćemo njegovom mišlju o smrti koja glasi:

– Ja u nju ne vjerujem, jer niste u blizini da biste znali da se ona dogodila. Ja o njoj ne mogu reći ništa jer nisam spreman za nju.