DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KULTURNO DOBRO
 
Digitalna restauracija filma "Ko to tamo peva"
Autor/izvor: SEEbiz / Politika.rs
Datum objave: 15.12.2017. - 11:36:33
BEOGRAD - Restaurirana kopija kultnog domaćeg filma „Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana prikazana je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovim ostvarenjem koje se našlo na vrhu liste sto srpskih filmova koji su prošle godine dobili status kulturnog dobra od velikog značaja, počela je prezentacija projekta „Vip Kinoteka”.

Od dvanaest profesionalnih glumaca koji su učestvovali u snimanju filma „Ko to tamo peva” samo je četvoro živih – Aleksandar Berček, Neda Arnerić, Slavko Štimac i Boro Stjepanović. On je na ovu svečanost došao iz Crne Gore, a pre ulaska u bioskopsku salu kazao je da mu je strašna činjenica što je samo jedna trećina glumaca koji su učestvovali u snimanju legendarnog Šijanovog filma sinoć bila u Kinoteci.

– Ne možemo sad mi da pokupimo sav „kajmak”, a toliko nas je učestvovalo u stvaranju i sećam se da smo radili u divnoj i veseloj atmosferi – kazao je Stjepanović, osvrćući se i na to da je Šijan imao svaki kadar nacrtan, pa su film uradili za manje od mesec dana.

Među mnogobrojnim zvanicama, sa Šijanom su u zdanju u Uzun Mirkovoj bili Neda Arnerić, Dušan Kovačević, po čijem scenariju je snimljen film, Peca Popović…
Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa kompanijom „Vip mobile” započela je digitalnu restauraciju srpske filmske baštine, pa će u narednih godinu dana ovim projektom biti predstavljeno deset obnovljenih verzija značajnih ostvarenja srpske kinematografije, kako bi se očuvali neki od najpoznatijih naslova „sedme umetnosti” koji imaju vrednost nacionalnog kulturnog dobra. Publika će Šijanov film „Ko to tamo peva” moći da pogleda i 20. decembra.