SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRAVIČNO
 
Do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 23.10.2018. - 13:16:09
BRUXELLES - U utorak se u Europskom parlamentu glasuje o novim pravilima koja bi se trebala primijeniti do 2021., a obuhvaćaju smanjenje plastike u morima i zabranu najčešće pronađenog plastičnog otpada na morskim obalama, plastike za jednokratnu upotrebu - plastičnog pribora za jelo, tanjura, štapića za uši i slamki.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja, dio se izvozi, dio završi na odlagalištima, u spalionicama, a u konačnici kao otpad u okolišu. U svijetu plastika čini 80 posto otpada na plažama.

Europarlamentarke Dubravka Šuica i Biljana Borzan i načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša Sanja Radović Josić komentirale su problem.

"Europska unija se novim pravilima i direktivom nastoji uhvatiti u koštac sa ovim rastućim problemom. Hrvatska kao članica Europske unije vrlo aktivno sudjeluje u donošenju direktive", istaknula je Radović Josić. Pojasnila je kako je to tek prijedlog koji je Europska komisija stavila na raspravu pred parlament.

"Predstavnici Hrvatske sudjeluju u radnoj skupini za okoliš. Dajemo prijedloge i komentare. Trenutno su u tijeku pregovori s parlamentom", dodala je Radović Josić. "Donošenje direktive predviđeno je početkom sljedeće godine. Zemlje članice imat će dvije godine za donijeti svoje propise koji će regulirati ovu problematiku te još dvije do tri godine da bi te mjere bile u potpunosti primjenjene", izjavila je Radović Josić.

Ono što ona smatra najbitnijim je promijeniti ponašanje potrošača. "I dalje će biti štapića za uši, ali će oni biti od nekog drugog materijala. Plastične čaše neće smjeti biti jednokratne i morat će imati manji udio plastike".

Šuica je rekla kako je rasprava bila zanimljiva i kako nije bilo razlika i velikih podjela. "Većina europarlamentaraca se zalaže za to da se zabrane proizvodi za jednokratnu uporabu. Podržavamo prijedlog Komisije s nekim malim razlikama, većina se slaže da čak treba postrožiti taj prijedlog kako bi se dodali još neki materijali i proizvodi koji bi se zabranili", izjavila je Šuica.

Borzan je uvjerena kako proces prihvaćanja ove direktive u zemljama članicama neće dugo trajati budući da se radi o problemu koji apsolutno svi građani i političari prepoznaju kao nešto jako važno. Iznijela je podatak da će do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe te dodala da je to nešto što nas tjera da što brže djelujemo.

Šuica je rekla kako će direktiva biti obvezujuća za sve države članice ali će svaka imati pravo donijeti svoju strategiju i prilagoditi je svojim potrebama. Ne sumnja da će se Hrvatska naći na vrhu zemalja koje će voditi računa o okolišu, piše HRT.