DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTVORENJE
 
Do kraja lipnja otvara se novi terminal Zračne luke Split
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 07.06.2019. - 09:12:53
SPLIT - Unatoč sumnjama koje su se pojavile u javnosti zbog radova koji navodno kasne u odnosu na plan, novi terminal Zračne luke Split bit će pušten u rad tijekom ovog mjeseca - kazali su u upravi splitskog aerodroma za tportal.

Po njihovim riječima, od nadležnog Ministarstva graditeljstva zatražen je tehnički pregled objekta vrijednog 450 milijuna kuna i odmah nakon izdavanja uporabne dozvole u njega će ući putnici

'Okvirno, kad termin otvaranja i dalje stoji lipanj ove godine, dok točan dan ovisi o ovim okolnostima. Terminal je spreman i u fazi je završnog uređenja i čišćenja, a kompletna aerodromska oprema je testirana i spremna', kazao je za tportal pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Novi terminal veličine je 36 tisuća četvornih metara, trostruko veći od staroga koji će se po preseljenju temeljito rekonstruirati i spojiti s novoizgrađenim dijelom u jednu cjelinu. Pored toga izgrađen je i 120 metara dugačak pješački nadvožnjak koji će ovaj kompleks spajati s novim autobusnim kolodvorom za 50 autobusa i parkiralištem s 900 mjesta.

Za razliku od zagrebačkog aerodroma izgrađenog putem koncesije i dubrovačkog koji je povukao sredstva iz europskih fondova, splitska zračna luka investiciju financira vlastitim novcem uz djelomični kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koji se planira vratiti ubrzanim tempom. Prošle godine njome je prošlo rekordnih 3,12 milijuna putnika, tek dvjestotinjak tisuća manje nego u Zagrebu, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je rast od 7,77 posto.

'Check-in, rendgenski pregled, pokretne trake, sortirnica i ostali sadržaji potpuno su spremni za početak rada, osoblje je obučeno i sada samo čekamo tehnički prijam, ostale su zaista još sitnice. Preseljenje ćemo obaviti tijekom noći, no vjerojatno ćemo nekoliko dana nakon toga nastaviti raditi u starom i u novom terminalu za slučaj nepredviđenih okolnosti', dodao je Bilas.

Najveća investicija u povijesti splitskog aerodroma tako će vjerojatno biti dovršena uoči same špice turističke sezone, tri mjeseca prije planiranog roka. Premda će ubuduće djelovati u višestruko većem prostoru, Zračna luka zasad nije osjetila potrebu za dodatnim zapošljavanjem jer će neki procesi koji su se dosad obavljali ručno ubuduće biti automatizirani.

Gužve će u svakom slučaju biti manje jer je kapacitet povećan na oko tri tisuće putnika po satu, s trideset check-in šaltera i velikim prostorom za odlaske s 1200 sjedalica i dodatnih petstotinjak u nekoliko ugostiteljskih objekata. Duty-free dućan bit će četverostruko veći nego dosad, a uređen je i veliki prostor za ispraćaj i promatranje uzlijetanja i slijetanja aviona.

Kako zasad stvari stoje, za otvaranje terminala neće biti organizirane posebne svečanosti, on će jednostavno započeti s radom.