SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Dokumentarac "Amy" u Cannesu: Bez jeftine psihologije (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 19.05.2015. - 13:29:13
CANNES - Najnoviji dokumentarac Asifa Kapadije "Amy", prikazan izvan konkurencije, iza čijeg se naziva krije ime pop ikone Amy Winehouse, pristupa slavnoj pjevačici na gotovo identičan način kao što je Brett Morgen pristupio Kurtu Cobainu u filmu "Montage of Heck" koji je nakon europske premijere na Berlinaleu nedavno prikazan na HBO-u.

Iako je riječ o glazbenicima dijametralnih senzibiliteta, u oba slučaja autori naglašavaju njihovu autodestruktivnost, koristeći "footage" od dosad neobjavljenog video materijala i privatnih snimaka napravljenih mobitelom.

Oboje nose ožiljke iz djetinjstva, obilježenog rastavom roditelja. Oboje su imali turbulentne brakove i bili na opijatima, što baš i nije neki kuriozitet s obzirom na milje u kojem su obitavali. Dobra je vijest da Kapadia odbija koketirati sa senzacionalizmom klasičnog "rockumentaryja". U jednoj od najluđih campovski intoniranih scena, Amy tumara vilom odjevena u sobaricu. A tu su i snimke njenih teen tuluma, prije no što je postala slavna. Njena reakcija na dodjelu Grammyja Tonyju Bennettu posebno je emotivna.

No Kapadia ne želi psihologizirati svoju aktericu i ulaziti dublje u njen karakter. U filmu se pojavljuje i njen otac Mitch Winehouse, dopustivši TV novinarima da zabilježe njen post-rehabilitacijski boravak na Karibima. Ako se Kapadijin komad čini nesavršenim, to je zato jer je takav bio i njen život. Poput Cobaina, ona je bila osuđena na preranu digitalnu autopsiju. Nakon njene najavljene smrti, ulogu kirurga preuzeli su You Tube i tabloidi.