DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar i juan ojačali zahvaljujući američko-kineskom trgovinskom primirju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.07.2019. - 16:58:46
LONDON - Dolar i kineski juan ojačali su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zahvaljujući vijestima da su Sjedinjene Države i Kina dogovorile nastavak trgovinskih pregovora.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju uvećan 0,4 posto, na 96,601 bod. Prošlih tjedana dolar je slabio zbog očekivanja smanjenja kamatnih stopa u SAD-u.

Na istom je postotnom dobitku dolar bio i prema euru, dosegnuvši 1,1328 dolara.

Kineski juan u jednom je trenutku ojačao više od 0,5 posto, na čak 6,8165 juana za dolar, što je nadomak najviših razina u dva mjeseca. Ipak, njegov uspon je splasnuo nakon objave razočaravajućih podataka o aktivnostima u kineskim tvornicama.

Iako je dogovor SAD-a i Kine bio signaliziran pred sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga na rubu summita G20 u Japanu, ishod je bio pozitivniji nego su investitori očekivali.

Trump je obećao da će se suzdržati od novih carina, a da će Kina povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda. Rekao je i da će američko ministarstvo trgovine ispitati budu li s crne liste uklonili kineskog tehnološkog diva Huaweija.

Dionice na globalnim tržištima poskočile su zahvaljujući takvim vijestima, dok su veće gubitke zabilježili japanski jen i švicarski franak jer su investitori prodavali valute-utočišta u koje investitori obično sklanjaju kapital u vrijeme većih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu.

Japanski jen tako je u jednom trenutku oslabio prema dolaru 0,6 posto, na 108,53 jena za dolar, što mu je najniža cijena od 19. lipnja.

Švicarski franak oslabio je 0,4 posto prema euru, na 1,1142 franaka za euro. Na dvostruko većem postotnom gubitku bio je prema dolaru.

Australski dolar oslabio je 0,4 posto prema američkom, a funta je skliznula 0,2 posto, na 1,2670 dolara.

U fokusu investitora bit će ovotjedni ključni podaci iz američkog gospodarstva, uključujući izvješće o zaposlenosti i o proizvodnim aktivnostima, a sve kako bi stekli bolji uvid u stanje gospodarstva te bolje procijenili hoće li američka središnja banka Fed ovoga mjeseca smanjiti ključne kamatne stope.

 Medvescak