SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EPILOG
 
DORH odustao od progona Hrvoja Hribara
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 25.10.2018. - 15:32:52
ZAGREB - Nakon provedene istrage temeljem nalaza revizije o djelovanju Hrvatskog audiovizualnog centra, na čijem je čelu bio redatelj Hrvoje Hribar, a koji je pod pritiskom reakcija nekih braniteljskih udruga na taj nalaz revizije podnio ostavku na ravnateljsku funkciju, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustanovilo je da nema elemenata za kazneni progon Hribara.

'Nakon što su u predmetu formiranom povodom izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Hrvatskog audiovizualnog centra za 2015. godinu provedeni izvidi, tijekom kojih je pribavljena i analizirana relevantna dokumentacija te su uzete izjave osoba, zaključeno je kako iz utvrđenih činjenica ne proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost odgovorne osobe Hrvatskog audiovizualnog centra', objavljeno je na stranicama DORH-a s datumom 23. listopada ove godine.

'S obzirom na to da se u radnopravnim nepravilnostima i drugim propustima koji su utvrđeni provedenom revizijom ne ostvaruju bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, nema osnove za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti Državnog odvjetništva', zaključuje se u objavi DORH-a.

Podsjetimo, Hrvoje Hribar je u veljači 2017. podnio ostavku na mjesto ravnatelja krovne filmske institucije nakon što je objavljen negativan nalazDržavne revizije o poslovanju HAVC-a, a čemu je prethodila bučna haranga koju su mahom predvodili ljudi koji su se legitimirali svojim braniteljskim stažem, na čelu kojih je bila Zorica Gregurić, dragovoljka Domovinskog rata i bolničarka, te povjesničar Josip Jurčević.

Nakon ostavke Hribar je za specijalizirani filmski magazin Hollywood Reporter izjavio da je revizija predstavljala kulminaciju više od godinu dana dugih političkih pritisaka na HAVC koji su počeli u vrijeme mandata ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Hribar je tijekom hajke dobio veliku podršku dobrog dijela filmske zajednice koja je ad hoc organizirala inicijativu Puk'o nam je film, no tada je već bio bivši ravnatelj HAVC-a. Tportal je s Hribarom imao veliki intervju nakon ostavke, a možete ga pročitati na ovom linku.