DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANIMAFEST
 
Dovniković: Mladi animatori prvo trebaju učiti, pa onda raditi film
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2017. - 12:24:59
ZAGREB - Borivoj Dovniković Bordo, ovogodišnji dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo karijere duge skoro sedamdeset godina, poručio je mladim animatorima kako bi prvo trebali učiti, a tek onda početi raditi animirane filmove.

"Animaciju danas obilježava nova tehnologija i ona određuje kako će filmovi izgledati, ali razina filmova nije kao nekad", rekao je Bordo u povodu velikog Animafestovog priznanja.

Objasnio je kako uz pomoć niza genijalnih tehnika koje postoje za izradu animiranog filma, gotovo svatko može krenuti u snimanje filmova, iako prije toga nije studirao animaciju, niti imao ikakvu praksu.

"Sve se to vidi na konačnom rezultatu, film se može vrlo lako napraviti i slati na festivale, ali to nije to", dodao je, istaknuvši kako je on nagrade dobio zahvaljujući velikom iskustvu.

Podsjeća kako je dobio 25 važnih međunarodnih nagrada, diplome i priznanja više ni ne broji, no smatra kako je toliki broj i očekivan s obzirom na dužinu karijere.
Animafestova Nagrada za životno djelo mu je, kaže, jedna od najdražih. "Dobiti nagradu od festivala kojega sam vodio i koji se daje uglavnom inozemnima autorima velika je stvar, osobito što ju je od hrvatskih autora dobio još samo Dušan Vukotić", napomenuo je.
Drago mu je što mu je nagrada dodijeljena na izdanju Animafesta čija je središnja tema odnos stripa i animacije, što su i njegove dvije ljubavi, ali i zato što zagrebački festival i dalje najveću pozornost daje autorima, za razliku od slavnog Annecyja.

"U Annecy više ne idem, taj se festival pretvorio u komercijalni događaj, njih samo zanimaju direktori, a mene kao autora nitko ne gleda, dok je Animafest posvećen upravo animatorima i stvarateljima dok su lovaši samo gosti,", kazao je.

Dovniković više ne radi filmove, no redovito radi karikature za "Novosti" jednom tjedno, kao i strip za djecu svakog mjeseca. "Inspiracije mi i dalje ne manjka, u našem je društvu ima i previše, taman kad mislite da se sve smirilo, pojavi se Agrokor ili nešto slično", rekao je.
Hrvatski filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner Borivoj Dovniković - Bordo (Osijek, 1930.) nakon srednje škole dolazi u Zagreb, gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, no ubrzo počinje raditi kao ilustrator i karikaturist u novinama, počevši od lista "Kerempuh".

Još kao mladi animator počinje raditi na prvom hrvatskom autorskom animiranom filmu "Veliki miting". Radio je s braćom Neugebauer, te se kasnije pridružuje Vukotiću, Kristlu, Kostelcu, Grgiću, Boureku i drugima u Zagreb filmu.

Među brojnim nagradama ističe se ona za životno djelo u području animacije u Trevisu (Italija), nagrada u povodu stogodišnjice svjetske kinematografije u Birminghamu (Alabama, SAD), nagrada festivala Balkanima u Beogradu.
Prije desetak godina je na Sveučilištu umjetnosti u kineskom Changchunu izabran za gostujućeg profesora i savjetnika za razvoj animiranog filma u kineskoj pokrajini Jilin.
Retrospektive su mu organizirane diljem svijeta, u Parizu, Lucci, Moskvi, Erevanu, Varni, Barceloni, Pragu, Bratislavi, Tamperu, Ottawi, Montrealu, Kijevu, New Yorku.
Animafest mu je, u povodu dodjele nagrade, na ovogodišnjem izdanju organizirao retrospektivu s osam odabranih filmova - "Ceremonija" (1965.), "Znatiželja" (1966.), "Krek" (1967.), "Ljubitelji cvijeća" (1971.), "Putnik drugog razreda" (1973.), "Škola hodanja" (1978.), "Jedan dan života" (1982.) i "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.).

Uz Borda i hrvatske filmove retrospektiva nizozemskog redatelja Rosta

Uz Bordovu retrospektivu, kao i onu hrvatskih animiranih filmova nastalih tijekom 1969. godine, Animafest je ove godine pripremio retrospektivni program majstora animacije, nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta, koji počinje u srijedu u kinu Europa.
Taj će se umjetnik (1969., Leeuwarden), čiji je rad inspiriran darkerskom i gotičkom metal glazbom te nadrealizmom i hororom, predstaviti na masterclassu u petak, 9. lipnja.
O važnoj ulozi glazbe u njegovom stvaralaštvu svjedoče i filmovi koji će moći pogledati na retrospektivi, a koji su inspirirani grupom The Wreckers - "No place Like Home" (2008.), "Lonely Bones" (2013.) i "Splintertime" (2015.).
Tu su još filmovi "Jona/Tomberry" (2005.) te polusatni animirani mjuzikl "Čudovište iz Nixa" (2011)., koji je njegov najambiciozniji projekt – radio ga je šest godine u tri zemlje, a glasove su likovima posudili i Terry Gilliam te Tom Waits.
Na festivalu se u srijedu prikazuje i dugometražna "robinzonska, obiteljska ljubavna fantazija "Crvena kornjača" oskarovca Michaëla Dudoka de Wita, "Osveta" legende američke animacije Billa Plymptona i Jima Lujana, smještena u losangelesko podzemlje te "Moji psi Jinjin i Akida" korejskog redatelja Choa Jong-ducka.
Tematski program Strip i animacija donosi izbor kratkometražnih filmova berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti Jensa Meinrenkena.
U Velikom natjecanju kratkometražnog filma svjetsku premijeru će imati film "Posljednji izazov" hrvatskog majstora lutka-filma Božidara Trkulje, koji se najavljuje kao humorni fantasy s klasičnom žanrovskom lepezom likova. To je ujedno i prvi film Studija za stop animaciju Zagreb filma.
Od filmova u toj konkurenciji prikazat će se još francuski "Želim da Pluton opet bude planet" Marie Amachoukeli, švedski "Zaboravljeni razlog" Petera Larssona, "Lov" Alekseja Aleksejeva, južnoafrički "Mama mi je ćaknuta" Naomi van Niekerk i francuski"Martin plače" Jonathana Vinela.
Festival danas donosi i posebnu projekciju filma "Ptice poput nas" Faruka Šabanovića, prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film, dobitnik Posebnog priznanja za razvoj na Animafestovom pitching forumu 2007. godine.
U Kinu Tuškanac bit će prikazana, među ostalim, retrospektiva škole The Animation Workshop iz danskog Viborga, vodeće animacijske institucije te zemlje.