SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Dozvoljen topless na Ženevskom jezeru
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 06.04.2017. - 23:10:55
ŽENEVA - Regionalno vijeće u Ženevi ukinulo je danas zabranu kupanja u toplessu na Ženevskom jezeru i rijeci Rhoni, što će omogućiti ženama da pokazuju svoje grudi bez straha da će im biti naplaćena kazna.

Lokalne vlasti glasale su za promjenu amandmana o zabrani kupanja u toplessu na gradskim plažama, ali se njihova odluka neće odnositi na javne bazene.

Ova tema izazvala je interes javnosti prošle godine nakon što su se žene požalile da im je naplaćena kazna zbog kupanja bez gornjeg dijela kupaćeg kostima u Ženevskom jezeru, ali im nije bilo zabranjeno da budu u toplessu na plaži.

Jedna od "kažnjenih" žena pokrenula je peticiju koju su potpisale svega 233 osobe, ali je i to bilo dovoljno za promjenu sporne uredbe.

"Regionalno vijeće je proučilo peticiju i odlučio da u 2017. treba relaksirati ovaj stari zakon i priznati da se žene mogu kupati golih grudi", rekao je Nicolas Bolle asistent glavnog tajnika sigurnosnog odjela u Ženevi.

Bole je kazao da je "mnogo vode proteklo" od 1929. godine kada su se bake i majke današnjih stanovnika Ženeve kupale na gradskim plažama.

Ženama je za nepoštovanje uredbe naplaćivana kazna od 70 švajcarskih franaka, što je oko 70 eura, a protivnici su zakon kritizirali kao seksistički.