SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Dramatičan nalaz inspekcije: U Hrvatskoj se prodaje hrana zaražena bakterijama
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 31.01.2019. - 15:08:36
ZAGREB - Inspekcije proizvođačima hrane dolaze u posjet periodično no oni su u ovlaštenim laboratorijima dužni provoditi i samokontrolu.

Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača tijekom tri godine, no ne navodi se o kojim je godinama riječ.

U većini od 15 kategorija hrane, stoji u izvješću, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, zatim plijesni i kvasaca – što su, sve redom, indikatori lošije higijene u proizvodnom procesu, koji utječu i na raniji početak kvarenja hrane. U manjem broju uzoraka utvrđena je, međutim, i kontaminacija bakterijama S. aureus, L.monocytogenes , E. coli, Salmonella spp., koje su potencijalno patogene, piše Novi list.

Unatoč svim kontrolama i utvrđenim postupcima koje provode inspekcijska tijela ili sami proizvođači, na tržištu se ipak može naći hrana koja sadrži potencijalno patogene mikroorganizme ili mikroorganizme kvarenja, koji mogu prouzročiti oboljenja ljudi – stoji u izvještaju Centra.

U tri je godine analiziran 15.281 uzorak hrane, odnosno više od pet tisuća uzoraka svake godine, najviše polugotovih i gotovih jela, potom kolača, žitarica, mlinskih, pekarskih i konditorskih proizvoda te tjestenine; mesa i mesnih proizvoda; mlijeka i mliječnih proizvodi, bezalkoholna pića, pivo i led, začini i ostalo.

Proizvođači mesa i mesnih proizvoda na kontrolu su dali oko 1.400 uzoraka i najveći je broj neispravnih imao aerobne mezofilne bakterije – čak 27 posto uzoraka u jednoj godini. Enterobakterija je jedne godine bilo pak u deset posto uzoraka. Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom tri godine utvrđen je povećan broj S. aureus, u oko 3,5 posto uzoraka, L.monocytogenes i Salmonelle nešto manje, kao E. coli, koja je jedne godine bila prisutna u 19 uzoraka.

Od 1.600 pretraženih uzoraka kolača, enterobakterije su pronađene u 30 posto uzoraka, nešto manje uzoraka bilo je pozitivno pak na mezofilne bakterije. Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko osam posto uzoraka.