SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJE
 
Droge u Europi sve opasnije i smrtonosnije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2017. - 15:25:41
PARIZ - Predoziranje narkoticima odnosi sve više života u Europi, gdje kola velik broj novih tvari "opasnih" za zdravlje, upozorava Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u svom izvješću objavljenom u utorak.

Konzumiranje droga "i dalje je velik izazov za europska društva", ističe se u izvješću, u kojemu se navodi da je "više od 93 milijuna Europljana", ili više od četvrtine osoba od 15 do 64 godine "imalo iskustva" s drogama.

U Europi je i dalje najpopularnija marihuana, zatim dolaze kokain, MDMA (djelatna tvar ekstazija) i amfetamini (amfetamin i metamfetamin).

U izvješću koje se temelji na podatcima prikupljenim u 2015. i u 2016., na prvom mjestu se ističe "ozbiljan" i "zabrinjavajući" porast broja smrti zbog predoziranja u 28 zemalja EU-a, u Turskoj i u Norveškoj (8441 smrtni slučaj u 2015., što je povećanje od 6 posto u odnosu na 2014.), "uglavnom povezanih s heroinom i s drugim opijatima" (dobivenim od opijuma).

EMCDDA usto napominje da u zemljama poput Francuske, Danske, Irske i Hrvatske, predoziranje opijatima koji se koriste u zamjenskim terapijama (uglavnom metadonskoj) ubija više od heroina.

Drugi veliki razlog za zabrinutost, ističe EMCDDA, jesu "nove psihoaktivne tvari" (sintetske droge i proizvodi) koji su "i dalje velik izazov za javno zdravstvo u Europi", tim više što se brzo zamjenjuju novima i prodaja im je sve bolje organizirana, napose "putem interneta i na ilegalnom tržištu".

EMCDDA je osobito zabrinut zbog novih sintetskih opijata s velikim udjelom djelatne tvari koji djeluju poput heroina i morfija a rašireni su u Europi i u Sjevernoj Americi.

Među njima su fentanili, veoma jaki sedativi koji svake godine odnosi desetke tisuća života zbog predoziranja, osobito u Sjevernoj Americi. U Europi je u vezi s tom supstancom već zabilježeno "više od pedeset smrtnih slučajeva", konstatira se na kraju izvješća.