SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Dubai ulaže desetke milijardi dolara za Expo 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.04.2018. - 17:52:14
DUBAI - Dubai ulaže desetke milijardi dolara u infrastrukturne projekte za Svjetsku izložbu 2020., navodi BNC Network, privatni istraživački institut iz Dubaija u izvješću objavljenom u nedjelju.

Vrijednost projekata povezanih s izložbom, prvom na Bliskom istoku, iznosila je u ožujku 42,5 milijardi dolara ( 34,6 milijardi eura), kažu u institutu specijaliziranom za građevinski sektor.

U infrastrukturu i prijevoz uloženo je 17,4 milijardi dolara, 13,2 milijardi u stanovanje i 11 milijardi u hotele i tematske parkove.

Među većim projektima je proširenje međunarodne zračne luke Al Maktoum koja će nadopuniti postojeći aerodrom, najposjećeniji u svijetu 2017. s više od 88 milijuna putnika.

Kada bude završena, zračna luka će moći primiti 160 milijuna putnika godišnje. Emirat također ulaže 2,9 milijardi dolara u novu metro liniju koja će glavne točke povezivati s izložbenim prostorima.

Vlasti očekuju da će Expo 2020. potaknuti tržište nekretnina i sektor hoteljerstva te otvoriti 300.000 radnih mjesta.
Taj događaj bi mogao privući do 300.000 posjetitelja dnevno, od kojih polovicu stranaca., kažu u trgovinskoj i industrijskoj komori Dubaia.

Grad-država s tri milijuna stanovnika, većinom stranaca, nametnuo se kao regionalno poslovno središte i turistička destinacija. Gospodarstvo emirata počiva na sektorima financija, nekretnina, turizma i zabave i ne ovisi o nafti.
Svjetska izložba, koja se priređuje svakih pet godina i traje šest mjeseci, omogućuje svakoj zemlji da promiče svoju kulturu, industriju i inovacije.

 Medvescak