SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIKOVITO
 
Dubravka Stojanović: Srbija nije izašla iz epohe koja je počela 1804.
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 27.11.2012. - 00:45:00
Zadnja izmjena: 27.11.2012. - 00:46:22

BEOGRAD - Epoha koja je počela 2.000 završena je majskim izborima jer demokratske snage nisu uspele da naprave pravi iskorak iz istorijskog kontinuuma, izjavila je večeras istoričarka Dubravka Stojanović.

- Ako je jedna politička epoha počela 1987. godine, sa osmom sednicom, ili 2000, ona je onda završena na majskim izborima. To je pogotovo kraj epohe koja je počela 2000. godine jer demokratske snage nisu uspele da naprave pravi iskorak iz istorijskog kontinuuma, rekla je Stojanovićeva na tribini u organizaciji Peščanika B92.

Ako se gleda na celokupni istorijski period, onda Srbija nije izašla iz epohe koja je počela 1804, zaključila je ona.

Stojanovićeva je podsetila na knjigu bivšeg premijera Zorana Đinđića "Nedovršena država", koja govori o Jugoslaviji, ali koja se može primeniti i na sve ostale države u kojima je Srbija bila posle raspada Jugoslavije.

Uvek se postavljalo pitanje granica države, Ustava koji su od 1835. godine do 2006. usvajani sa rečima da se zna da nisu dobri, ali da odgovaraju trenutku i da će vrlo brzo biti menjani, kao i institucija koje su potkopavane od samih vlasti, rekla je Stojanovićeva i dodala da zato misli da ovo nije kraj jedne epohe

Sociološkinja Vesna Pešić ukazala je da 5. oktobra demokratska opozicija nije učinila zaokret koji je bilo potrebno učiniti i istakla da pri tom ne misli na 6. oktobar kao na neku revoluciju.

Advokat Srđa Popović je ocenio da se na majskim izborima završila epoha koja je počela 1987. godine i trajala 25 godina i posle koje se tačno zna koje su granice države.

To pitanje je završeno i da li ćemo mi to prihvatiti ili ne, to više nema nikakvog značaja. Ono što vlast sada radi je da pokušava da spasi obraz nekim pregovorima o Kosovu i postizanju kompromisa, rekao je Popović.