DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIŽEVNE NAGRADE
 
Dubravka Ugrešić dobitnica 11. nagrade tportala za "Lisicu"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.06.2018. - 22:08:15
ZAGREB - Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman u 2017. godini dodijeljena je u petak u Zagrebu Dubravki Ugrešić, kojoj je 50 tisuća kuna vrijedno književno priznanje donio roman "Lisica", knjiga o književnosti, piscima i pripovijedanju te njihovim ulogama u suvremenom društvu, koju je žiri proglasio 'remek djelom najveće hrvatske majstorice pripovijedanja'.

Dubravki Ugrešić žiri je nagradu dodijelio za 'Lisicu', roman koji je, kako su naveli u obrazloženju, 'ironičan, opor i nježan', 'prepun referenci koje navode na nove književne potrage' i 'oplemenjuje svoga čitatelja'.

- Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju', ocijenio je žiri u sastavu Ivice Buljana, predsjednika, Ursule Burger, Katarine Luketić, Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića.

''Lisica' je remek djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja', zaključili su, a cjelokupno obrazloženje odluke da nagrade 'Lisicu' Dubravke Ugrešić pročitajte ovdje.

Dubravka Ugrešić je književnica, znanstvenica, publicistica. Autorica je knjiga 'Poza za prozu', 'Štefica Cvek u raljama života', 'Život je bajka', 'Forsiranje romana-reke', 'Američki fikcionar', 'Kultura laži', 'Muzej bezuvjetne predaje', 'Zabranjeno čitanje', 'Ministarstvo boli', 'Nikog nema doma' i 'Baba Jaga je snijela jaje', 'Lisica', prevedenih na više od dvadeset jezika. Živi i radi u Amsterdamu.

Foto: tportal.hr / Autor: Matej Grgić