SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLIČAN POSJET
 
Dubrovnik: Na zidinama čak 4.000 gostiju dnevno
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 29.06.2013. - 19:46:47
DUBROVNIK - Dubrovačke zidine našle su se na listi 10 svjetskih top-spomenika koje za obvezan posjet preporučuje američki portal TripAdvisor.
Prestižno mjesto na popisu naj-odredišta potvrđuju i podaci o rekordnoj posjećenosti zidina koje je samo u svibnju obišlo 110 tisuća izletnika.

- U svibnju smo zabilježili 21 posto više posjeta u odnosu na prošlu godinu, a porast prometa evidentan je i u lipnju. Već sada je razvidno da ćemo ove godine premašiti prošlogodišnji rekord i ostvariti 800 tisuća prodanih ulaznica - govori tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić o dosad ostvarenim rezultatima prodaje karata za zidine po prosječnoj cijeni od 90 kuna.

Kapetanić kaže kako na gradskim zidinama ima još mjesta za poboljšanja, posebno na arheološkom lokalitetu kod igrališta ispod Minčete koji krije ostatke peći za lijevanje metala, a među posjetiteljima još nedovoljno poznat. U nadolazećem razdoblju Društvo namjerava poraditi i na otvaranju izletnicima predziđa od Ploča do Rupa, dok prodaja suvenira u kuli svetog Frana već dobro funkcionira.

- Uređujemo i prilaze Bokaru, dok su za sv. Andriju i Rupe spremni arheološki i konzervatorski elaborat za novi arheološki park - kazao nam je Kapetanić.

Osim gradskih zidina, u Društvu prijatelja zadovolji su i posjećenošću stonskih zidina o kojima također brinu. Od početka godine drugi najdulji fortifikacijski sustav nakon Kineskog zida ostavio je 5000 posjeta ili tridesetak posto više nego lani.

Dobre rezultate bilježi i proljetos otvorena utvrda Sokol grad u Konavlima koju je prošlog mjeseca obišlo 800 izletnika, pa Kapetanić smatra da bi već dogodine i stonska i konavoska atrakcija mogle "zaraditi" toliko da će se osim za plaće zaposlenika (na Sokolu ih je četvero, a u Stonu osam) naći novca i za financiranje obnove lokalnih spomenika.